Доступність посилання

ТОП новини

Звіт держдепартаменту: В Україні найбільші порушники прав людини – міліція та тюрми


Прага – Міліція та система виконання покарань в Україні викликають найбільші занепокоєння правозахисників, мовиться в присвяченій Україні частині щорічного звіту Державного департаменту Сполучених Штатів. Публікація звіту збіглася в Україні з одним із найгучніших випадків порушення прав людини, коли міліція вдерлася до будинку родини кримських татар і скалічила кількох людей.

Ніби ілюстрацією до головної теми української частини звіту держдепартаменту стала нещодавня історія, що сталася в Криму, коли кримський підрозділ «Беркуту» увірвався в будинок в селищі Мирне і поранив та скалічив кількох людей. Міліція потім вибачилася, за, як було сказано, «прикру помилку».

Але українські правозахисники вважають, що йдеться не про поодинокі помилки, а про «традицію безкарності». Представник Вінницької правозахисної групи Дмитро Ґройсман каже: «Дійсно, найбільша кількість справ, з якими ми працюємо, – це скарги на жорстокість, катування з боку правоохоронних та пенітенціарних органів України. І ми констатуємо, на жаль, негативну динаміку, тобто зростання таких скарг і зростання ситуації безкарності. Все більше і більше випадків, про які ми отримуємо скарги, залишаються безкарними і винні особи не притягаються до відповідальності».

Загалом, як зауважує звіт держдепартаменту, судова система України потерпає від браку незалежності та від корупції.

США допоможуть українським правозахисникам і державі подолати проблеми


Державний департамент США стежить за дотриманням прав людини у світі вже багато років. Нова адміністрація у Вашингтоні також запевняє, що від цієї традиції не відійде, говорить новий голова відомства Гілларі Клинтон: «Як державний секретар, я продовжуватиму зосереджувати свою енергію на правах людини. Я буду залучати якомога більше людей до того, щоб ми разом протистояли вже традиційним і нетрадиційним викликам».

За словами Гілларі Клинтон, її мета - перетворити моніторинг прав людини на зусилля різних людей по всьому світу, починаючи від бізнесменів та релігійних лідерів і до школярів і студентів. Лише такі глобальні зусилля можуть призвести до того, що буде створений світ, в якому права людини будуть «приймати, поважати і захищати».

Публікація щорічного звіту є для України важливою подією, адже, як говорить вінницький правозахисник Дмитро Ґройсман, Україна чутлива до закордонної критики: «В українському істеблішменті, в уряді України традиційно реагують на інформацію, яка наводиться у звіті». А це вже допомагає місцевим правозахисникам просувати справу далі.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG