Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Резервація для опозиції


Сессійна зала засідань Державної думи Росії
Сессійна зала засідань Державної думи Росії

Київ – Президент Росії Дмитро Медведєв виконує свою обіцянку зробити можливим представництво опозиції у парламенті. За його пропозицією, опозиційні сили за певних умов зможуть отримати в Держдумі аж одне-два місця – якщо Кремль їм дозволить…

Президент Росії Дмитро Медведєв виконав свою обіцянку. Під час першого виступу перед Федеральними зборами Росії восени минулого року він пообіцяв зробити можливим представництво опозиції у парламенті – тобто появу у Державній думі партій, які не подолали 7-відсотковий бар’єр, проте одержали понад 5 відсотків голосів виборців.

І ось президентський законопроект потрапив до Державної думи. За інформацією з парламентських джерел, президент вирішив, що партії, які за підсумками виборів отримали більше ніж 5, однак менше як 6 відсотків, можуть розраховувати на один депутатський мандат. А ті, чий результат нижче від 7, проте більше ніж 6 відсотків – аж два мандати.

За цією дивовижною арифметикою ховається одне-єдине бажання: створити певну декорацію для опозиції, якій іще потрібно дозволити отримати таку кількість голосів Адже не секрет, що вся передвиборна кампанія контролюється адміністрацією президента та керівництвом владної «Єдиної Росії» – партії, що її очолює сам Володимир Путін.

І питання полягає навіть не у фальсифікації підсумків голосування, а у відповідній роботі з трудовими колективами, власниками підприємств і ЗМІ. Адже губернатор, який не забезпечить «Єдиній Росії» потрібний результат у своєму регіоні, може бути виключений із цього об’єднання номенклатурників і позбутися хлібного місця.

Кремль усе одно вирішить усе

Так, зокрема, залишив свою посаду ставропольський губернатор Олександр Черногоров. І тільки тому, що на виборах до Законодавчих зборів Ставропілля «Єдина Росія» програла не якійсь там опозиції, а партії «Справедлива Росія» вірного путінця, спікера Ради Федерації Сергія Миронова.

Так яка ж опозиція може набрати 5 відсотків без бажання Кремля? На останніх парламентських виборах партій, які б підходили під «умови Медведєва», просто не було.

Проте саме після цього влада створила на руїнах ліберальної опозиції власний проект – партію «Правоє дєло». Можливо, саме для неї і пропонується нова норма.

Багато лібералів у парламенті – це небезпечно, адже Дума, за влучним висловом її спікера Бориса Гризлова, не місце для дискусій. А один – якраз. Його можна і на міжнародну конференцію надіслати, і по телевізору показати.

А на підсумки голосування у Держдумі не впливають не тільки поодинокі депутати, але й справжні фракції. Після того, як «Єдина Росія» отримала конституційну більшість у Держдумі, Кремль більше не потребує послуг інших – усі його фантазії можуть втілити у життя слухняні «єдинороси»…

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG