Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада домовилася про три антикризові кроки


Учасники наради у Президента
Учасники наради у Президента

Київ – Економічна ситуація змусила найвищих посадових осіб держави до пошуку компромісу. Чільні посадовці домовилися про спільні кроки щодо виходу з кризи. Проте, на думку оглядачів, перемир’я не буде тривалим та стабільним.

Сьогодні в Секретаріаті Президента відбулася зустріч найвищих посадових осіб, а також представника найбільшої опозиційної сили – Партії регіонів. Президент закликав до середини літа відкласти чвари і зосередитися на подоланні наслідків економічної кризи.

«Перше: припиняємо будь-яке політичне з’ясування стосунків – накладаємо на цю тему мораторій. Друге: відмовляємося від збурення суспільних настроїв через телевізійні шоу, пресу. До першого липня прошу зупинити виборчу кампанію 2010 року. Всі ви будете президентами у свій час», – завив Віктор Ющенко.

Інформуючи про підсумки наради, Президент повідомив, що її учасники досягли домовленості про реалізацію «трьох кроків, які будуть здійснювати разом».

Перший крок – підписання спільної декларації, у якій ітиметься про економічний стан та готовність сторін спільно боротися з наслідками кризи. Декларація буде підписана Президентом України, урядом та НБУ, але коло підписантів може буде розширене.

Крок другий – підготовка спільної позиції щодо співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Уже в понеділок, 2 березня, цей документ має бути підписано.

Третій крок – вироблення спільного антикризового пакету.

До порозуміння спонукав МВФ


На думку оглядачів, саме необхідність спільної позиції у переговорах із Міжнародним валютним фондом щодо отримання другого траншу кредиту спонукала найвищих посадових осіб до порозуміння.

«Наскільки я знаю, в МВФ не бажають мати справи лише з урядом, – каже президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. – Одна з їхніх вимог – єдине бачення у Президента, уряду і Нацбанку щодо використання кредиту і антикризових заходів».

За словами фахівця, прикро, що до порозуміння урядовців змусив «зовнішній критерій».

Завдяки кризі можновладці згадали про свої обов’язки

На думку політолога Андрія Єрмолаєва, найвищі посадови особи фактично під тиском згадали про виконання покладених на них Конституцією обов’язків.

«Те, що представники влади не обмінюються ударами, а почали конструктивну розмову, – це, безумовно позитив, – коментує ситуацію Андрій Єрмолаєв. – Нарешті вони згадали про Конституцію, яка зобов’язує їх до такої діяльності!»

Але при цьому політолог звертає увагу на одну річ: «Деклараціями про три кроки влада де-факто визнала, що станом на сьогодні, 27 лютого, в української влади не було єдиної антикризової програми. Це фактичне визнання правоти всієї критики, що лунала на адресу цієї влади в цілому».

Утім, політолог Єрмолаєв не впевнений, що сторонам вдасться втриматися від конфронтації до середини літа. За його словами, в українських найвищих посадових осіб залишається високий рівень недовіри одне до одного, тому їхній намір укласти перемир’я має пройти випробування конкретними кроками.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG