Доступність посилання

ТОП новини

Севастопольська міськрада вимагає відставки Президента, громадськість – розпуску міськради


Міськрада Севастополя
Міськрада Севастополя

Севастополь – У суботу Севастопольська міськрада на своїй позачерговій сесії ухвалила рішення «підтримати звернення першого Президента незалежної України Леоніда Кравчука до нинішнього глави держави Віктора Ющенка з закликом добровільно піти у відставку». Крім того, севастопольські депутати закликали своїх колег в областях і містах України також підтримати звернення Кравчука до Ющенка. Разом з тим, у Севастополі не всі згодні з депутатами.

Своє рішення представники більшості (депутати від Партії регіонів, Російського блоку, Компартії і Блоку Наталі Вітренко) пояснили тим, що Президент не приділяє уваги вирішенню нагальних соціально-економічних і громадсько-політичних проблем – «за чотири роки правління, окрім дестабілізації ситуації, в країні не зроблено нічого». Дорікнули главі держави і за постійну зміну урядів, яких за ці роки було чотири, і за двічі розпущену Верховну Раду України.

«Країна постійно перебуває у вирі політичної війни», – мовиться у заяві Севастопольської міськради. На думку її авторів, «такого безладу в Україні, як зараз, ще не було, не було такого страху перед завтрашнім днем, такого розчарування у владі, і в цьому найбільша провина вищого керівництва країни». Тому, як вважають севастопольські депутати, «справжній патріотизм Глави держави у разі колапсу влади полягає також і в тому, щоб глибоко зрозуміти ситуацію, власну позицію й ухвалити відповідальне рішення – піти у відставку». Вони вважають, що «такий крок може зупинити хвилю проблем, заспокоїти суспільство, відкрити надію на реальний вихід із кризи».

На сесії звучали і образливі заяви на адресу Президента. Один із депутатів від Партії регіонів Володимир Чекмезов навіть погрожував убивством Глави держави: «Ідіть самі – залишитеся живі. На примушуйте народ збирати гроші на кіллерів», – заявив депутат-регіонал.

Під депутатів теж «копають»

Втім, і на сесії міськради, і поза міською радою звучали й інші думки. Заступник голови міської державної адміністрації Дмитро Базів заявив, що правоохоронні органи повинні «вивчити питання притягнення до відповідальності осіб, які займаються образою символів держави, одним із яких є Президент України». За його словами, «дані рішення, по-перше, незаконні, оскільки вони виходять за рамки повноважень міськради, а по-друге, неадекватні тим викликам, які стоять сьогодні, в тому числі й перед органами місцевого самоврядування».

Дмитро Базів зазначив, що подібні рішення тільки дестабілізують ситуацію в регіоні, заганяють конфлікти «у ще більшу безвихідь». На його думку, «депутатська енергія витрачається на ухвалення абсолютно порожніх політичних рішень, які, як мильний пузир, жодної корисної дії за собою не мають».

Водночас, депутат міськради від «Єдиного центру» Олена Василенко заявила, що ухвалене звернення є «частиною політтехнології голови міськради Валерія Саратова», який уже готується до виборів і збирається створити блок свого імені.

Координатор Громадського комітету «Український Севастополь» Микола Владзимирський припускає, що це може стати в пригоді Валерію Саратову, бо міськрада ухвалила стільки неправових рішень, що Президент мав би уже відреагувати.

Згадавши оцінку Дмитра Базіва про незаконність останнього рішення міської ради, Микола Владзимирський зазначив, що наступним кроком Глави держави був би розпуск Севастопольської міськради і проведення у місті нових виборів. Тут політтехнологічна задумка Валерія Саратова знадобилася б.

(Севастополь–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG