Доступність посилання

ТОП новини

«Теплові борги». Як боротися з несплатою за комунальні послуги?


Не виділяти гроші на ремонти будинків, мешканці яких заборгували за тепло, вирішили у Дніпропетровську. Про це заявив мер міста Іван Куличенко. Списки таких будинків оприлюднять у пресі, нагадавши, у що виллються наслідки неплатежів. Наскільки ефективна і законна така боротьба з боргами?

У Дніпропетровську намагаються присоромити боржників

Дніпропетровськ заборгував за газ уже понад 100 мільйонів гривень, причому третину суми складають теплові неплатежі лише за один єдиний місяць – грудень минулого року. Саме цим пояснюють нетрадиційні способи «вибивання» комунальних боргів із населення дніпропетровські очільники.

Міський голова Іван Куличенко каже: одне його телезвернення в ефірах місцевих каналів із проханнями заплатити – і рівень розрахунків населення за спожите тепло зростає до рекордних позначок. А втім, зараз на мешканцях випробовуватимуть інший, «неефірний» спосіб переконання. Міська влада повідомила: на будинки з низьким рівнем розрахунків не будуть виділятись кошти для ремонту покрівель, ліфтів, комунікацій та вирішення інших побутових негараздів. Іван Куличенко запевняє, що захід вимушений, борги населення міста за тепло перевищили 100 мільйонів гривень, а рівень сплати складає менше 50%. «Якщо ми вийдемо хоча б на 80%, то ми зможемо завершити опалювальний сезон 15 квітня, це якщо погодні умови не зміняться і не стане +8 градусів».

Однак боржників новацією міської влади не залякаєш. Люди кажуть: ще треба з’ясувати, наскільки є законною ця ініціатива. Борги за тепло і гарячу воду мешканці мають перед теплопостачальними підприємствами, за ремонт же під’їздів, дахів та ліфтів відповідають ЖКГ та комунальне підприємство «Дніпроліфт». Та й в тому, що «ремонтування» комунальників відрізнятиметься від «неремонтування», багато хто сумнівається. Євген, мешканець одного зі спальних районів,говорить, що люди звикли до того, що ліфти не їздять, під’їзди не прибираються, дахи не ремонтуються, тому такі погрози їх не залякають.

До боржників влада застосує ще один метод психологічного тиску. Списки прізвищ тих, хто винен комунальникам найбільші суми, публікуватимуть у місцевих газетах. Мовляв, щоб боржникам стало соромно. Подібний спосіб апелювання до совісті дніпропетровські комунальники вже випробували: списки боржників вивішували на під’їздах будинків. Втім, особливого ефекту це не дало. Чи не на другий день списки просто позривали.

Борги ростуть

Дніпропетровськ – лише одне з українських міст, де борги за спожитий газ зашкалюють. В іншого міста на Дніпрі – Києва - загальна сума неплатежів – понад мільярд гривень. Про це повідомили в Національному акціонерному товаристві «Нафтогаз». Загалом в Україні заборгували за газ більше чотирьох з половиною мільярдів гривень. І всупереч регулярним попередженням постачальників про відімкнення газу на адресу тепловиків, борг продовжує зростати, зазначає речник «Нафтогазу» Валентин Землянський. «Накопичуються заборгованості підприємств, незважаючи на звернення, на рішення уряду. Ми не думаємо, що причина в тому, що населення не сплачує, люди завжди платять. Питання в тому, як розподіляються ці кошти далі, куди вони пропадають в ланцюгу між споживачем послуг і НАК «Нафтогаз України».

Як можна боротися зі зростанням боргів? Як наголошує директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін, ніяких відімкнень допускати не можна: якщо людина вчасно платить, вона не мусить страждати за неплатників. Інша річ – тарифи. Хочеш-не хочеш, але їх доведеться підняти, говорить експерт. «Найпростіший шлях – це поступове підвищення тарифів. Одночасно з цим треба запровадити надання адресної допомоги. З іншого боку, треба допомагати і місцевій владі. Також треба вести позивну роботу, тобто звертатися до суду. Розглядати справи про борги і підприємств, і звичайних мешканців будинків».

Суб’єктом платежів та одночасно суб’єктом отримання комунальних послуг є, за українським законодавством, не будинок, а окремий громадянин, нагадує юрист Сергій Власенко. І якщо у будинку із п’ятдесяти квартир 49 заборгували за газ, а одна – платить сумлінно, говорити про відімкнення всього будинку абсолютно неправомірно. «Якщо поквартирне відімкнення технічно неможливе, то це проблема наших комунальних служб. Але позбавляти послуг тих людей, хто платить, вони не мають права».
Сергій Власенко закликає не боятися подавати до суду, якщо ви чесно платите, а вас незаконно відмикають. Адже єдиним способом боротьби з такими незаконними діями є звернення до суду із вимогою компенсувати фактичні втрати, які особа понесла, але не отримала комунальні послуги. «А якщо особі завдано й інших збитків, їх відшкодування теж можна вимагати. Можна вимагати відшкодувати і моральні збитки». Відповідачем у такій справі буде підприємство, яке надає той чи інший вид комунальних послуг, і яке «покарало» такого законослухняного платника.

Тим часом 8 березня російська компанія «Газпром» може знову перекрити Україні вентиль, якщо до цього часу «Нафтогаз» не розрахується за спожите в лютому паливо. За контрактом «Нафтогаз» має щомісячно переказувати російській компанії платежі за паливо не пізніше сьомого числа кожного місяця. І минулого місяця «Нафтогаз» повідомив росіян про можливе погіршення розрахунків саме через зростання боргів підприємств комунальної теплоенергетики, інформує ТСН.


Якщо у Вашому будинку відмикають за борги тепло, хоча особисто Ви платите за комунальні послуги своєчасно, що будете робити?
Людмила, державний службовець: Не знаю, де шукати захисту від свавілля нашої влади. Не буду звертатися до суду, бо наші суди корумповані.
Михайло Васильович, водій: Як же це так, якщо я плачу і майже весь будинок платить, відмикати через когось одного? Я піду в ЖКГ, до головного інженера, вимагатиму у нього відповіді!
Олена Григорівна, пенсіонерка: Не думаю, що щось допомогти може. У міську раду може спробувати…
Станіслав Степанович, пенсіонер: Буду чекати, поки увімкнуть, мерзнути буду... Мабуть, вирішити цю проблему зможе лише суд.
Юлія, продавець: У мене такого не буде. У мене старий будинок, своя котельня. Так що сподіваюся, що ці проблеми ми вирішимо самі.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG