Доступність посилання

ТОП новини

Влада думає, як заощадити на собі і нікого не образити


Київ – Порожні балачки чи реальна перспектива? Чи підуть депутати та чиновники на скорочення своїх зарплат та пенсій? Про це періодично говорять і парламентські чини, і представники Секретаріату Президента... Чергове слово за Кабінетом Міністрів. Цього разу Прем’єр Тимошенко висловилася за скорочення зарплат високопосадовцям утричі.

Почалося все із заборгованості зарплат на державних підприємствах, яка сьогодні перевищила 340 мільйонів гривень. Під час наради Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила: якщо у березні хоча б одне міністерство не погасить борг, його працівники залишаться без зарплати, а міністри - без роботи.

Пані Тимошенко також виступила з ініціативою скоротити втричі заробітні плати чиновникам та скасувати пільги для народних депутатів. При цьому вона навіть пригрозила: якщо це питання не включать до порядку денного, БЮТ блокуватиме парламентську трибуну.

«Ми будемо кожен день вимагати ставити питання щодо скасування пільг для народних депутатів. І якщо не буде набиратися голосів, ми будемо доводити до кожної людини в країні, депутати якої фракції не голосують за повне скасування пільг для народних депутатів. І тоді на наступний день будемо блокувати трибуну і знову вимагати скасування пільг для народних депутатів», – зазначила Юлія Тимошенко.

Щоправда, згодом голова фракції Іван Кириленко заявив, що БЮТ не блокуватиме роботу парламенту, навіть якщо ці питання не внесуть до порядку денного.

Балозі не сподобалась «вистава» Тимошенко

Реакція ж Секретаріату Президента не забарилася. Сьогоднішні заяви Юлії Тимошенко Віктор Балога назвав черговою виставою. За його словами, скорочення зарплат чиновників – це виключна прерогатива уряду. Для цього потрібно просто внести зміни до чинних постанов Кабміну.

При цьому Пан Балога наголосив, що на виконання рішення РНБО наприкінці минулого року було на чверть скорочено штат, який забезпечує діяльність Президента. Лише із Секретаріату Президента, апарату Радбезу та Державного управління справами звільнили близько 200 працівників. Натомість, каже Віктор Балога, уряд додатково ввів 30 посад заступників міністрів і 20 голів державних комітетів, утримання яких державі щомісяця обходиться в десятки мільйонів гривень.

Скорочення депутатських пільг не допоможе?

Раніше ініціатива щодо скасування пільг депутатам та обмеження пенсій деяким категоріям громадян лунала і від Секретаріату Президента. За словами заступника голови президентської канцелярії Олександра Шлапака, такий крок дозволив би заощадити близько 400 мільйонів гривень. Щоправда, до реєстрації відповідного законопроекту у парламенті, і навіть у профільному комітеті, не дійшло. Та і серед пересічних депутатів немало противників відміни пільг.

Представник Партії регіонів Ярослав Сухий переконаний: скасування депутатських пільг не надто допоможе фінансуванню бюджетної дірки.

«Якщо б навіть усі колишні депутати повмирали, від того бюджет би не поправився. Пенсії колишніх народних депутатів становлять 0,098. І так само з тими пільгами, які особисто мене вже нервують. Так, як я не буду депутатом, то піду назад на кафедру політології. А є такі люди, які нікуди не підуть. У Запоріжжі моєму рідному мене приймуть. Але якщо він був від Запоріжжя, але працював на «помаранчевих», то йому тут більше робити немає чого», – зауважив Ярослав Сухий.

До речі, закон про скасування пільг уже був ухвалений – ще у 2007 році розпущеним парламентом. Але на підпис Президенту він так і не потрапив.

Користі від нинішнього скорочення немає?

Що ж стосується скорочення ешелону чиновників, то воно і справді сьогодні відбувається, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода завідувач кафедри політичної аналітики і прогнозування Національної академії держуправління при Президенті Сергій Телешун. Однак користі від такого скорочення немає:

«Важливо провести не формальне скорочення, а якісне. Якщо громадянин платить податки, то будь-яке скорочення відбувається не формально, а якісно. Тобто, всі знають, за що скоротили, як скоротили, і яка користь від цього скорочення. Я поки що якості не бачив», – каже Сергій Телешун.

Допоки ж чиновники сперечаються, кому які пільги скасувати чи кому урізати оклад, заборгованість із зарплат населенню продовжує зростати. Станом на 1 лютого вона збільшилася майже на 36%.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG