Доступність посилання

ТОП новини

Cebit-2009 – комп’ютерний ярмарок під знаком кризи


Німеччина - Німецький канцлер Ангела Меркель і губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер на церемонії відкриття найбільшої в світі виставки високих технологій CeBIT в Ганновері, 2 березня 2009 р.
Німеччина - Німецький канцлер Ангела Меркель і губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер на церемонії відкриття найбільшої в світі виставки високих технологій CeBIT в Ганновері, 2 березня 2009 р.

Німеччина – У Ганновері відкрився найбільший у світі комп’ютерний ярмарок – Cebit. В урочистостях взяли участь канцлер Німеччини Анґела Меркель і губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценегер. Упродовж тижня свою продукцію демонструватимуть 4300 високотехнологічних підприємств із майже 70 країн світу – на 25 відсотків менше, ніж торік.

Арнольд Шварценегер виконав свою обіцянку і приїхав до Ганновера. Запрошення відкрити найбільший у світі комп’ютерний ярмарок йому особисто передали міністр економіки федеральної землі Нижня Саксонія Вальтер Хірше й керівник Cebit Ернст Рау. Для цього у жовтні минулого року вони відвідали Каліфорнію. Цей американський штат є цього разу офіційною «країною партнером» ганноверського ярмарку.

«Для мене це велика честь», – заявив губернатор Каліфорнії. Повідомляють, що Шварценегер особисто закликав каліфорнійські високотехнологічні компанії вирушити цього року до Ганновера. Врешті-решт їх приїхало 60.

Від Cebit очікують сигнал

Те, що цього року вибір пав саме на Каліфорнію, має величезне символічне значення. Адже саме в цьому штаті розташована так звана «силіконова долина», де впродовж от уже багатьох десятиліть народжуються новаторські революційні ідеї в галузі високих технологій. У рік тяжкої фінансової та економічної кризи організатори ганноверського ярмарку сподіваються, що в такий спосіб вони подадуть позитивний сигнал галузі. І такого сигналу галузь високих технологій, яка у порівнянні з іншими почувається відносно непогано, справді потребує. До Ганновера цього року приїхало на чверть менше компаній, ніж торік.

«Економічна криза посилює конкуренцію, яка витісняє з ринку менші компанії. Тобто, фірми, яких більше немає, зрозуміло не можуть приїхати й на ярмарок», – пояснив керівник Cebit Ернст Рауе. Інші компанії максимально скоротили бюджет маркетингу. І їм просто немає за що приїхати до Ганновера. Таким чином актуальний розвиток змусив багатьох підприємців замислитися над тим, чи варто їм взагалі брати участь у ярмарку за нинішніх умов. І все ж таки президент галузевої спілки Bitkom Авґуст-Вільгельм Шеер переконаний, що від Сebit надійде позитивний сигнал. За його словами, високі технології можуть допомогти іншим галузям ефективно заощаджувати й подолати кризу.

Екологічні технології і веб-суспільство

Попри кризу, теми ярмарку залишаються вкрай цікавими. Велика увага й цього року приділяється так званим «зеленим екологічним технологіям». Йдеться про суперекономічну комп’ютерну техніку. У Ганновері порушується й тема дигіталізації життя. В одному з павільйонів науковці з Берлінського технічного університету звели апартамент майбутнього, де все регулюється виключно за допомогою комп’ютерних технологій. В іншому павільйоні показують мобільні телефони наступного покоління, які за своїми функціями дедалі більше нагадують міні-комп’ютери.

Наймоднішим висловом цього року на Сebit є «Webciety». Цей штучний термін складається з двох англійських слів – web (тобто, інтернет-мережа) і society (що означає суспільство). Отже, йдеться про інтернет-суспільство. Оскільки дедалі більше людей користуються інтернетом, на Цебіті й вирішили продемонструвати, які можливості відкриває перед користувачами всесвітня павутина. До речі, 90 відсотків німців вважають, що інтернет вже зараз сприяв підвищенню рівня їхнього життя. Такими є результати опитування, проведеного галузевою спілкою Bitkom.

Швидкісний інтернет для кожного

Сьогодні в Німеччині через інтернет можна не тільки шукати потрібну інформацію, але й зручно робити банківські перекази, бронювання квитки, купувати навіть продукти харчування й ліки. Нещодавно німецький канцлер Анґела Меркель заявила, що за три роки кожний громадянин країни повинен мати доступ до швидкісного інтернету.

«Так, як інші, наприклад, Китай, зараз розбудовують мережу автомобільних магістралей й залізничних шляхів, ми розбудовуємо нині мережу швидкісного інтернету», – зазначила Меркель.

Комп’ютерний ярмарок Сebit триватиме до неділі. У його рамках відбувається також ціла низка конференцій і форумів, присвячених актуальним тенденціям розвитку галузі.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG