Доступність посилання

ТОП новини

Комбайнобудівники Херсона вимагають зарплат


Працівники Херсонського машинобудівного заводу у будівлі облдержадміністрації
Працівники Херсонського машинобудівного заводу у будівлі облдержадміністрації
Василь Гай

Херсон – Невиплата зарплат спонукає херсонських робітників до крайніх заходів. У понеділок працівники Херсонського машинобудівного заводу упродовж дня займали будівлю місцевої обласної державної адміністрації. Люди принесли із собою плакати: «Хай за кризу заплатять олігархи!», «Влада не діє!», «Прокуратура не працює», «Судді, майте совість!»
.

Близько 200 робітників відкритого акціонерного товариства «Херсонський машинобудівний завод» вранці зайняли місця у залі засідань облдержадміністрації. Силового захоплення приміщення не було. Ходаків запросив у зал голова облдержадміністрації Борис Силенков. Чиновник вкотре пояснював робітничій аудиторії, як вирішується проблема повернення боргів із заробітної плати. Мовляв, все залежить від власника підприємства – закритого акціонерного товариства «БілоцерківМАЗ».


Йдеться про те, щоб за рахунок регіональних ресурсів закупити 10 комбайнів, одержати 5 мільйонів гривень і погасити борги із зарплат. Але сесія облради досі не ухвалила відповідного рішення.

Минулого тижня на підприємство надійшло лише 900 тисяч гривень. Усім, звісно, не вистачило грошей. І це спровокувало нову хвилю протесту.

«Зарплату, по суті, не виплачують. Існує один механізм виходу з цієї ситуації. По-перше, це реалізація комбайнів через НАК «Украгролізинг». На сьогоднішній момент ця схема не спрацьовує, тому що не включене наше підприємство на 2009 рік у програму реалізації комбайнів, – зазначає голова профкому Сергій Руснак.

За його словами, якщо профільні міністри і представники НАК «Украгролізинг» зволікатимуть із вирішенням проблеми, то працівники заводу будуть стояти до останнього, щоб відстояти свої права на заробітну плату і роботу.

Надвечір, коли надійшло повідомлення про те, що питанням займається віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов, робітники покинули облдержадміністрацію. Вони вже мають подібний досвід протесту. На початку лютого херсонські комбайнери кілька діб поспіль не покидали адміністративного корпусу свого підприємства.

(Херсон – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG