Доступність посилання

ТОП новини

Про що Юлія Тимошенко може домовитися в середу з Ніколя Саркозі (європейська преса)


Прага – Європейські газети не виключають в Україні соціального хаосу і безладу, якщо владі не вдасться перебороти найбільш негативні прояви цієї кризи. Експерти зауважують, що запобігти гіршим сценаріям у Києві можна лише внаслідок комплексних заходів, які включали б не лише політичне примирення еліт, а й повне використання позики МВФ та реальної фінансової допомоги з боку ЄС. Це питання, як інформують деякі газети, обговорюватимуть у середу під час візиту Юлії Тимошенко до Парижа.

Російська «Нєзавісімая Ґазєта» пише, що вимоги Міжнародного валютного фонду до української влади, як умови відновлення виплат Києву чергових траншів 17-мільярдного кредиту МВФ, є дуже жорсткими. Йдеться про замороження підвищення мінімальних зарплат та індексації соціальних виплат, значне збільшення плати за газ та електроенергію, відмова від дотацій підприємств теплокомуненерго, запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення, розблокування приватизації. «Партія регіонів в особі Миколи Азарова відмовилася підписати документ на отримання кредиту МВФ на таких умовах, бо там бачать у разі цього різке погіршення становища пересічних українців», – пише «Нєзавісімая Ґазєта». Голова Верховної Ради Володимир Литвин раніше заявив, що виконання умов МВФ загрожує Україні соціальним вибухом. Російське видання цитує експертів та банкірів, які кажуть, що економічні українські показники сьогодні вже важко прогнозувати, бо вони стають що день, то гіршими. Один із урядовців у Києві сказав «Нєзавісімой Ґазєте», що за умов наростання безробіття і невиплат зарплати кредит МВФ «навряд чи врятує ситуацію». На думку джерела газети, Україні необхідна негайна допомога ЄС і про це, як інформує московський часопис, йтиметься під час зустрічі Юлії Тимошенко і Ніколя Саркозі у середу в Парижі. «Нєзавісімая Ґазєта» також інформує про пропозицію російського президента Дмитра Медведєва, який виступає за створення міжнародного спільного фонду для порятунку України і гарантування, насамперед, її газової платоспроможності.

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» сумнівається, що ЄС навряд чи захоче субсидувати Україну. Але, на думку цієї газети, Брюссель міг би прискорити процес укладання угоди про вільну торгівлю з Києвом і полегшити візовий режим. Однак, найбільш вагомим сигналом про допомогу з боку ЄС для Києва став би натяк на можливий у майбутньому вступ України до Євросоюзу, що дало б Києву «політичний якір, за який могли б утриматися українські політики». Газета також попереджає про «ризики безладу» в Україні, якщо не вдасться уникнути найбільш небезпечних перспектив – краху банківської системи, повного розчарування інвесторів, загострення політичної боротьби всередині країни.

«Інтернешнел Гералд Трібюн» зауважує, що «в Україні політика – це своєрідна жорстока боротьба без правил на рингу». Газета не виключає подальших важких ускладнень в Україні, котрі можуть вилитися навіть у «новий заколот, розбрат»,однак, може, складні перипетії разом із соціальними виступами, загальними перевиборами можуть стати новим поштовхом до реформ і перезавантаження політичної системи. «Інтернешнел Гералд Трібюн» також зазначає, що реформатори в Україні могли б покластися на Юлію Тимошенко, якби вона подолала свою надмірну схильність до популізму.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG