Доступність посилання

ТОП новини

На Рівненщині міліціонерів навчають рахуватися із правами затриманих…


Рівне – Упродовж півроку Рівненська обласна громадська організація «Комітет виборців України» допомагала Благодійній організації «Твоє право» (м. Львів) впроваджувати проект щодо усунення випадків застосування катувань та жорстокого поводження працівників міліції із затриманими. Проект втілювали у життя за підтримки Ради Європи. В перебігу його реалізації з’ясувалося, що іноді працівники міліції порушують права людини, навіть не усвідомлюючи того.

Велика кількість програних Україною справ за позовами власних громадян до Європейського суду досить часто є результатом процесуальних порушень під час дізнання і досудового слідства, розповідає Голова Рівненської організації «Комітету виборців України» Олексій Горецький.

По кількох прецедентних рішеннях у подібних випадках, коли людина була обмежена у своєму вільному пересуванні та перебувала під контролем правоохоронних органів, Європейський суд потрактував це так: «Якщо людина перебуває під владою державних інституцій, у даному випадку правоохоронних органів, то всю відповідальність, навіть за відсутність належних доказів про те, що були завдані, наприклад, прямі побої, мордування, та інші незаконні речі – відповідальність за це має нести держава…»

Змусити правоохоронців чітко дотримуватися букви українського та міжнародного законодавства щодо дотримання прав затриманих – таку мету поставили перед собою львівські правники, котрі зініціювали проект, підтриманий Єврокомісією. До нього долучилися рівненські, чернівецькі та закарпатські правозахисні організації.

Основна мета – уникнення фальсифікацій

На Рівненщині моніторинг дотримання прав затриманих та підозрюваних здійснювали мобільні групи, утворені з представників громадськості та правоохоронців. За словами помічника міністра внутрішніх справ із моніторингу дотримання прав людини В’ячеслава Свіреця, мобільна група покликана боротися саме з такими випадками, коли стосовно особи немає достатньо даних про те, що саме вона вчинила злочин, її безпідставно звинувачують у вчиненні адмінправопорушення.

«Затримали, сфальсифікували протокол. А через кілька днів – зізнався… Ось саме з такими випадками в міліції покликані боротися мобільні групи», – зазначає В’ячеслав Свірець.

Перевірка документації та самих установ виявила та дозволила усунути недоліки, які ставили під сумнів роботу міліції, розповів голова Рівненської організації «Комітету виборців України» Олексій Горецький.

«Ми вже в перший свій виїзд побачили певні недоліки – скажімо, утримання осіб уже після рішення суду в черговій частині, у той час як вони вже мали бути поміщені в ізолятори. Їх відповідно не могли погодувати, бо це не передбачено в кімнаті для доставлених. Далеко не всі кімнати для доставлених забезпечені санвузлами і питною водою, вентиляцією. Тут виникає питання – чи можуть бути таким чином, враховуючи ось ці фізичні моменти, вчинені якісь неправові заходи стосовно людей», – каже пан Горецький.

Причина порушень – незнання


А те, що основні зафіксовані порушення були пов’язані з незнанням або неглибоким знанням законодавства як самими міліціонерами, так і затриманими громадянами, правозахисники вирішили провести тренінги серед правоохоронців та розповсюдити брошури «Права затриманих: міжнародні стандарти».

Навчання проводили в районних відділах внутрішніх справ, а також для працівників Рівненського спецпідрозділу «Беркут».

Згодом експерти проекту перевірили понад сотню повідомлень і скарг. Більше двох десятків із них могли стати причиною скасування вироку, каже Олексій Горецький. Скажімо, відсутність безперешкодного доступу до питної води у багатьох країнах відноситься до категорії «катування», адже в цивілізованому світі цей термін застосовують не лише в сенсі прямого фізичного насильства.

За півроку у більшості із райвідділів, якотрі відвідала мобільна група, були створені задовільні фізичні умови утримування. Під час реалізації проекту кілька десятків громадян отримали відповідну юридичну консультацію і правову допомогу для поновлення своїх прав. Проект за сприяння ЄС завершився, однак моніторингові групи та Громадська рада при МВС продовжують діяти. Адже в органах внутрішніх справ є низка системних проблем, які потрібно викорінювати – такі як перевищення влади і службових повноважень працівниками міліції, а також психологічно-моральні питання.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG