Доступність посилання

ТОП новини

Британський прем’єр у США


Президент Барак Обама приймає прем’єр-міністра Ґордона Брауна у Білому домі, 3 березня 2009 р.
Президент Барак Обама приймає прем’єр-міністра Ґордона Брауна у Білому домі, 3 березня 2009 р.

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах перебуває з дводенним візитом британський прем’єр-міністр Ґордон Браун. Президент США Барак Обама прийняв його у Білому Домі. Ґордон Браун - це перший європейський лідер, якого приймає Барак Обама після вступу на посаду, що, очевидно, має продемонструвати особливі відносини між двома державами.

Вітаючи прем’єр-міністра Ґордона Брауна, президент Барак Обама, зокрема, наголосив: «Велика Британія належить до числа наших найближчих і найсильніших союзників. Між нами існує нерозривний зв’язок ». А за словами Брауна, «сучасна історія не знає іншого міжнародного партнерства, яке б слугувало світові краще, ніж співдружність Британії та Сполучених Штатів. Я вважаю, що нема такої проблеми, яка була б не до снаги Америці, Британії та світові за умов співпраці».

Очевидно, що нині такою проблемою є глобальна економічна криза й пошуки шляхів виходу з неї. Це й було, як повідомляють, темою переговорів чи, радше, бесіди у Білому Домі. Зокрема, Браун обговорив з Обамою свою ідею щодо глобального Нового Курсу, за зразком рузвельтівського, і реформу фінансових інститутів Лондона та Нью-Йорка.

Ґордона Брауна також запросили виступити на об’єднаному засіданні двох палат Конгресу США, що вважається особливо високою честю для закордонного державного діяча. Варто нагадати, що невдовзі після Помаранчевої революції такої честі 4 роки тому удостоївся Президент України Віктор Ющенко, що піднесло його престиж удома на той час. Запрошення Браунові виступити у Конгресі теж важливе для престижу британського лідера, популярність якого вдома відчутно зменшилася у зв’язку з економічною кризою. Натомість новий американський президент вельми популярний у Великій Британії.

Розходження між двома атлантичними союзниками

У Вашингтона та Лондона є розходження стосовно війни в Афганістані. У війні проти талібів та Аль-Каїди бере участь понад 50 тисяч американських військ і понад 8300 британських – другий за чисельністю контингент після американського. А взагалі війська НАТО і ООН в Афганістані налічують близько 60 тисяч, надісланих з 41 країни.

Минулого місяця президент Обама розпорядився відрядити до Афганістану додатково 17 тисяч військовослужбовців, а планується іще принаймні 30 тисяч. Але й цього явно замало для гарантії безпеки молодої демократії. Тож Сполучені Штати просять союзників допомогти військами. Німеччина нещодавно погодилася надіслати додатково 600 солдатів, однак німецький контингент там нечисленний, як і французький.

Британія ж, як повідомляє «Нью-Йорк Таймс», поки що не бажає відгукнутися на прохання американського союзника. Мовляв, почекаємо поки інші країни збільшать свою військову присутність в Афганістані. Але з решти питань у них розходжень немає. Ба, більше, Браун зажив популярності в Америці своєю фінансовою політикою рекапіталізації британських банків, яким загрожувало банкрутство.

Зі свого боку, прем’єр-міністр Ґордон Браун високо оцінив початкові кроки президента Барака Обами для подолання кризи, сказавши зокрема: «Я гадаю, підручники історії занотують, що те, що (Обама) зробив у свої перші 50 днів на посаді, було фундаментальним у тому сенсі, що закладено підвалини процесу економічного відродження».

(Нью-Йорк–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG