Доступність посилання

ТОП новини

Президент повністю підтримує дії СБУ – прес-секретар


Бійці спецпідрозділу «Альфа» у головному офісі НАК «Нафтогаз України» в Києві, 4 березня 2009 р.
Бійці спецпідрозділу «Альфа» у головному офісі НАК «Нафтогаз України» в Києві, 4 березня 2009 р.
Президент Віктор Ющенко повністю підтримує дії співробітників Служби безпеки, які порушили і розслідують кримінальну справу за підозрою посадових осіб «Нафтогазу України» і митниці у скоєнні посадового злочину. Про це заявила речниця Глави держави Ірина Ванникова, повідомляє прес-служба Президента.

«Спецслужба діє виключно на законних підставах і в рамках повноважень, визначених законодавством», – наголосила Ванникова.

Водночас, за її словами, Глава держави застерігає СБУ від будь-яких протиправних дій, насамперед, від порушень законних прав і свобод громадян.

«Дії співробітників СБУ достатньо жорсткі, як того і вимагають обставини цієї справи. Президент переконаний: у розслідуванні виявлених зловживань якраз і потрібно виявити адекватну рішучість і наполегливість. Період млявості і професійної апатії у діяльності правоохоронної системи треба завершувати», – наголосила прес-секретар.

Вона додала, що Віктор Ющенко розраховує на професіоналізм і юридичну бездоганність у всьому комплексі оперативних і слідчих дій.

«Президент категорично не сприймає увесь політичний галас, який здійнявся навколо цієї справи і дій СБУ. Усі гучні заяви – сигнал суспільству про те, чиї корисливі інтереси зачепили дії співробітників Служби безпеки», – наголосила Ванникова.

За її словами, керівництво СБУ постійно тримає Президента в курсі всіх обставин цієї справи – Глава держави особисто контролює перебіг розслідування.

Сьогодні вдень слідчі СБУ з кількома представниками спецпідрозділу «Альфа» увірвалися до будівлі «Нафтогазу» для вилучення документів у справі, порушеній за фактом заволодіння посадовими особами компанії 6,3 мільярда кубометрів природного газу. Раніше СБУ заарештувала в цій справі заступника керівника відділу Енергетичної митниці Державної митної служби Тараса Шепітька.

Суд зупинив слідчі дії в справі «Нафтогазу» – представник БЮТ

Шевченківський районний суд Києва заборонив Службі безпеки проводити слідчі дії проти посадових осіб «Нафтогазу» та Енергетичної регіональної митниці.

Про це повідомив народний депутат від БЮТ Сергій Власенко.

«Як мені відомо..., Шевченківський районний суд своєю постановою зупинив всі слідчі дії у кримінальній справі, яку, безумовно, незаконно порушила Служба безпеки України проти посадових осіб Енергетичної регіональної митниці», – сказав він.

За словами Власенка, після надходження рішення суду в розпорядження «Нафтогазу» співробітники СБУ мають залишити адміністративну будівлю компанії й припинити всі слідчі дії в цій справі.

Тим часом у Службі безпеки заявили, що не мають у своєму розпорядженні такого рішення суду.

Виступаючи сьогодні перед депутатами, перший заступник голови СБУ Валерій Хорошковський звинуватив керівництво уряду в незаконних махінаціях із газом.

«Нафтогаз»: Весь український газ арештований

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» підтверджує арешт усього обсягу газу, що перебуває в підземних сховищах. Як повідомили в прес-службі компанії, це зробили за приписом Служби безпеки України. А в СБУ кажуть, що проводять обшук у «Нафтогазі».

Раніше про арешт обсягів газу, що перебувають в українських підземних сховищах, заявив заступник голови фракції БЮТ Андрій Портнов.

«Постановою слідчого газ арештований. Тобто зараз ми українському населенню не можемо пояснити, де вони будуть брати газ... Вони будуть брати цей газ, напевно, у Служби безпеки України», – сказав він.

Речник «Нафтогазу» Валентин Землянський
Водночас речник «Нафтогазу» Валентин Землянський заявив, що постанова про арешт газу фактично паралiзує роботу компанiї.

«Юристи компанiї намагаються зрозумiти, в яку колiзiю ми потрапили i як з неї виходити», – прокоментував вiн ситуацiю.

До НАКу, де СБУ проводить обшук, прибули депутати. Парламентарі, переважно вiд фракцiї Блоку Юлiї Тимошенко, вже побилися зі співробітниками Служби безпеки.

Як повідомили в прес-службi НАКу, депутати намагалися пройти до актової зали, де проводяться слiдчi дiї зі спiвробiтниками компанії, тодi як спiвробiтники СБУ перешкоджали їм у цьому.



СБУ: проводимо обшук у «Нафтогазі»

Вилучення працівниками СБУ документів в офісі НАК «Нафтогаз України»
Співробітники Служби безпеки проводять в офісі Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» вилучення документів у рамках розслідування кримінальної справи. Про це заявила керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко.

«Відбуваються звичайні слідчі дії в рамках кримінальної справи за фактом заволодіння посадовими особами «Нафтогазу» за попередньою змовою 6,3 мільярда кубометрів транзитного газу», – сказала Остапенко.

За її словами, співробітники спецпідрозділу «Альфа», які перебувають в будівлі «Нафтогазу», забезпечують охорону слідчих.

Остапенко наголосила, що всі слідчі дії здійснюються відповідно до законодавства.

Водночас, як повідомив речник НАКу Валентин Землянський, співробітники «Альфи» намагаються вилучити в компанії контракти на поставку й транзит природного газу, підписані з «Газпромом».

Раніше в прес-службі компанії повідомляли, що в будівлю «Нафтогазу» увірвалися невідомі в масках і камуфляжі.

СБУ пояснила причини затримання працівника митниці

Служба безпеки затримала заступника керівника відділу Енергетичної регіональної митниці Тараса Шепітька в рамках кримінальної справи про розтрату посадовими особами «Нафтогазу України» 6,3 мільярда кубометрів транзитного газу на суму понад 7,4 мільярда гривень.

Про це повідомила в прес-службі СБУ. Шепітька затримали як співучасника в справі.

У відомстві заявляють, що розслідування кримінальної справи відбувається під наглядом Генеральної прокуратури й відповідно до закону, з використанням усіх повноважень, наданих СБУ.

Перешкоджання слідчим діям з боку сторонніх осіб є порушенням чинного законодавства, тому СБУ попереджає, що буде рішуче реагувати на будь-які спроби незаконного втручання.

Зокрема, відомство задокументувало спроби окремих народних депутатів увечері 3 березня блокувати роботу слідчої групи СБУ в цій справі. Ці матеріали планують направити до Генпрокуратури для відповідного реагування.

Керівник СБУ Валентин Наливайченко
Сьогодні парламент вирішив заслухати інформацію виконувача обов’язків голови СБУ Валентина Наливайченка або одного з його заступників про затримання Шепітька в ніч із 3 на 4 березня. Державна митна служба зажадала від СБУ роз’яснити причини і правові підстави, на яких він був затриманий.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Служба безпеки затримала Шепітька за наказом Президента Віктора Ющенка.

При цьому вона пов’язує затримання цього працівника митниці з тим, що він відмовився розмитнити 11 мільярдів кубометрів газу на користь компанії «РосУкрЕнерго».

Турчинов звинуватив Ющенка в причетності до операції СБУ в «Нафтогазі»

Віце-прем’єр Олександр Турчинов заявляє, що операція Служби безпеки в будівлі НАК «Нафтогаз Україна» проходила під керівництвом Президента Віктора Ющенка.

«Що стосується пана Президента, то невипадково, коли почалася атака на «Нафтогаз» я спробував зв’язатися з керівництвом НАК, але нікого не було на місці. Пан Діденко (перший заступник голови правління компанії) у цей момент перебував у Секретаріаті Президента, і я три години не міг з ним зв’язатися. Таким чином, пан Президент разом із паном Хорошковським (перший заступник глави СБУ) виконував операцію на користь конкретних осіб», – заявив Турчинов.

Водночас у Секретаріаті Президента заперечили причетність Віктора Ющенка до подій навколо «Нафтогазу».

«Це не моя компетенція, але я з вами завжди відвертий: якби я щось на цю тему в Секретаріаті Президента чув за ці дні – я тут не остання людина, я б вам сказав», – заявив заступник голови Секретаріату Роман Безсмертний.

«Нафтогаз» обіцяє вчасно розрахуватися з «Газпромом»

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» планує вчасно розрахуватися за спожитий у лютому природний газ, незважаючи на ситуацію навколо компанії, пов’язану з проведенням Службою безпеки оперативно-слідчих дій.

Про це повідомив речник НАК Валентин Землянський.

«Ми акумулювали гроші, маємо розуміння «Газпрому», а також уже визначили обсяги, тому думаю, що проблем з розрахунками за обсяги, спожиті в лютому, не буде», – сказав він.

Cпівробітники СБУ в супроводі спецпідрозділу «Альфа» проводять слідчі дії.

В актовому залі адмінбудівлі «Нафтогазу» Служба безпеки, за словами Землянського, вивчає надані ним документи.

Він також вважає, що СБУ не мало підстав для здійснення подібних силових дій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG