Доступність посилання

ТОП новини

Контрабандисти активізувалися в Закарпатті


Контрабандисти вигадують для перевезення товарів нові схованки (Фото надане Ужгородською митницею)
Контрабандисти вигадують для перевезення товарів нові схованки (Фото надане Ужгородською митницею)

Ужгород – Чергову партію контрабандних цигарок затримали на українсько-словацькому кордоні, і вкотре через спробу нелегального перевезення підакцизних товарів порушник позбувся дорогого автомобіля. Митники кажуть, останнім часом такі випадки почастішали, не виключають, що під час фінансової кризи люди вигадують нові способи економії.

22-річний водій джипа «Mitsubishi», громадянин України, проходив митний контроль у спрощеному режимі «зеленого коридору» і запевняв інспекторів, що нічого забороненого не вивозить з території України. Проте інтуїтивно митники вирішили провести поглиблений огляд легковика. У багажному відділенні іномарки увагу митників привернув газовий балон «Метан», в якому, як з’ясувалося пізніше, був виготовлений спеціальний тайник для перевезення тютюнових виробів. Винахідливий хлопець вирізав у днищі балону круглий отвір, внаслідок чого виникла порожнина.

«Під час ретельного огляду було виявлено, що балон перероблений, в цьому балоні виготовлене сховище. В балоні виявили цигарки вітчизняного виробництва, 38 блоків. Доступ до цих сигарет став можливий після демонтажу. У днищі балона був виготовлений спеціальний отвір, кришка якого накручувалася по різьбі. Причому все було ретельно замасковано, зафарбовано», – зазначив начальник відділу пасажирського напрямку Василя Басараб.

Митники розповідають, на цигарках можна добре заробити, і в умовах фінансової кризи не виключають, що такі спроби почастішають. У той же час правоохоронці зізнаються, що нерідко лише інтуїція підказує, що той чи інший автомобіль варто перевірити. Трапляється, що й водій нервує, тим себе й виказує. Але чим далі, то щоразу хитрішими є потаємні місця, до яких ховають цигарки чи інші підакцизні товари, які громадяни намагаються вивезти за кордон.

«Основні такі місця, де приховують цигарки, це днище автомобіля, використовують бензобаки, траплялися випадки, коли навіть
всередині бака була схованка. І, як зараз, балони використовують, чи й інші конструктивні деталі автомобілів різних марок», – каже Василь Басараб.

Загалом, кажуть митники, це вже п’ятий випадок, зафіксований від початку року в Ужгородській митниці, коли порушники вдаються до перевезення контрабандних товарів у спеціально виготовлених сховищах транспортних засобів. І щоразу водії позбуваються за це доволі дорогих автівок. Та й цього разу через 38 блоків цигарок, які коштують всього 760 гривень, українець позбувся іномарки вартістю 150 тисяч гривень.

(Ужгород–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG