Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан примирився з теорією Дарвіна


Рим – Церква довго не могла змиритися з науковою теорією Чарльза Дарвіна про еволюцію. І лише тепер, через 150 років після того, як вийшла у світ його відома праця «Походження видів», Святий престол визнав вчення британського дослідника. Темі біологічної еволюції присвятили у Римі міжнародний конгрес, що триває від 3 до 7 березня.

Між католицькою церквою і Дарвіном запанував мир. Президент Папської ради у справах культури, архієпископ Джанфранко Равазі заявив, що теорія біологічної еволюції Чарльза Дарвіна не суперечить християнському віровченню про божественне походження людини і всесвіту.

Водночас Ватикан відкидає «абсурдні та безпідставні твердження», мовляв, теорія еволюції доводить неіснування Бога. На цьому наголосив Голова Конгрегації науки і віри, кардинал Вільям Левада.

У стінах Папського Григоріанського університету науковці, філософи і богослови з різних країн обговорюють, як дві версії про створення світу – наукова та біблійна – можуть співіснувати. На думку архієпископа Равазі, жоден із підходів самостійно не здатний пояснити таємницю людини і всесвіту. Тому римська зустріч має засвідчити, що віра і наука взаємодоповнюють одна одну, а не взаємовиключають.

В основі епохального відкриття Дарвіна лежить ідея, що живі істоти походять від інших живих організмів під впливом природного відбору і спадковості. Півтора століття тому заяви вченого вкрай обурили служителів Бога. Великий британський натураліст був схильний до атеїзму. Але, як зазначають тепер, дослідник прямо не заперечував існування вищої сили.

Провідний теолог Папського університету Santa Croce Джузеппе Тандзелла-Нітті в інтерв’ю Радіо Ватикан пояснив: «Коли Дарвіна запитували про остаточні причини походження людини, він із повагою слухав і казав, що існували проблеми набагато серйозніші, які були за межами його наукової компетенції. І він залишав цю тему відкритою».

«Більше, ніж гіпотеза»

Попри підозріле ставлення до ідей Чарльза Дарвіна, католицька церква ніколи офіційно не засуджувала ні біолога, ні його теорію еволюції. Папа Римський Іван Павло Другий називав еволюцію «більше ніж гіпотезою». З огляду на це, Святий престол не веде мову про реабілітацію чи відновлення імені Дарвіна.

Головне завдання для римо-католиків – уникати суперечностей між науковою теорією еволюції та богословською доктриною створення світу. Це погляди на дійсність із різних точок зору, заявив архієпископ Джанфранко Равазі.

Римський конгрес на тему еволюції – один із двох академічних заходів, які цього року проводить Ватикан. Мета наукових дискусій - переглянути відкриття видатних науковців, які кардинально змінили релігійні уявлення про світ. Наступну конференцію присвячують італійському фізику і філософу Галілео Галілею.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG