Доступність посилання

ТОП новини

Кучма: світ і долар вийдуть із кризи сильнішими


Екс-президент України Леонід Кучма під час телемосту Київ – Москва – Баку – Тбілісі – Єреван – Кишинів в агентстві «РІА Новості»
Екс-президент України Леонід Кучма під час телемосту Київ – Москва – Баку – Тбілісі – Єреван – Кишинів в агентстві «РІА Новості»

Київ – Протистояння у владі вже поставило Україну на межу катастрофи і наблизило її міжнародний імідж до «нуля». Але вихід є: змінити владу, налагодити тісні ринкові стосунки між країнами СНД й будувати багатовекторну міжнародну політику. Про це заявив Леонід Кучма під час телемосту Київ – Москва – Баку – Тбілісі – Єреван – Кишинів в агентстві «РІА Новості».

Другий президент України прийшов вчасно. Вигляд мав упевнений і у властивій йому манері пересипав слова жартами та порівняннями.

Так на запитання, чи можна припустити, що Крим повернеться до складу Росії, Леонід Кучма сказав, що вже пояснював меру Москви Юрію Лужкову – що «може, але за певних умов. Тоді, коли Америка поверне Росії Аляску, а Росія Японії – Курильські острови. Але поки ж США не збираються повертати Аляску».

Щоправда жартувати з приводу того, що українці почали скуповувати сіль – Кучма не захотів і вже зовсім серйозно відповів на запитання Москви про ситуацію навколо операції СБУ у «Нафтогазі».

«Це з області політтехнологій. Це початок реальної президентської кампанії. Адже Альфа тільки розпочала штурмувати «Нафтогаз», а там вже 20 камер стоять усередині і це знімають. Через 15 хвилин – пів Верховної Ради уже в «Нафтогазі». Через кілька годин рішення суду. То чи можна повірити, що це спонтанно?! А те, що за цим ще й економічні інтереси стоять – сумнівів не викликає. Росія ж теж могла прояснити ситуацію – відкрито заявити про те, що ж там за газ. «РосУкрЕнерго»? «Газпрому»? «Нафтогазу»? Ні, Росія теж мовчить!», – зауважив Леонід Кучма.

Подальший перебіг телемосту був таким:

– Радіо Свобода, Київ: чи маєте Ви план виходу України з кризи, як кризовий менеджер, якому довелося керувати Україною у 90-х?

– Одна порада – влада має змінитися. Тоді й інша влада щось зможе зробити, бо відомо що треба робити. Дійсно 97-й, 98-й роки – це були важкі, навіть можливо більш трагічні роки для України. І я знаю, що більшість указів, які я тоді підписав, а потім вони стали законами – до сьогодні працюють. Але найголовніше – якщо між товаришів згоди немає – що можна зробити?! – нічого!

Я ж розумію, що зараз і у Президента, і в парламенту, і в уряду є багато хороших пропозицій. Тому думаю, що Президент має взяти на себе ініціативу і акумулювати ці пропозиції. Раз на тиждень збиратися усім, відкрито обговорювати і вибирати найкращі рішення. Адже у світі вже є багато розроблених антикризових заходів. Але у нас «фінанси співають романси». І тому найперше треба мати реальний бюджет. Не приховувати падіння ВВП, адже регіони не знають, із яких показників їм виходити.

Президент має взяти на себе таку відповідальність при добрій волі уряду й парламенту. Здається у Голови Верховної Ради така воля є.

І суспільству треба давати позитивні сигнали. Дивишся російське телебачення і розумієш, що там слово «криза» заборонене. А у нас що?!

– Тбілісі: якби Ви були президентом Грузії, якими були б Ваші кроки, щоб об'єднати країну?

–Думаю, що найкращим порадником може бути Едуард Шеварднадзе. Я б до нього дослухався у першу чергу. А взагалі, доктрина існування СНД базувалася на збереженні територіальної цілісності держав і непорушності кордонів. Я був і залишаюся прибічником цієї позиції. А те, що Грузія розпочавши конфлікт допомогла Росії вирішити деякі свої стратегічні проблеми – це вже ваше питання.

Світ має вирішувати усі питання за столом переговорів, воєнна сила приводить до непередбачуваних наслідків. Що і сталося в Грузії. До того ж, я не думаю, що США стимулювали Грузію робити те, що вона зробила. Я переконаний, що цього не було.

– Єреван: Україна продає Азербайджану наступальне озброєння. Хіба це сприяє стабільності у цьому регіоні?

– А що Росія не продає зброю на Кавказі?! А що, якщо Україна не продаватиме Азербайджану зброю, то ця країна не знайде де її купити в іншому місці. Це бізнес.

– Кишинів: Як Україна має співпрацювати з Росією?

– Мене називали проросійським політиком, але я думаю, що політика України має бути багатовекторною. І це абсолютно нормально у сучасному світі.

А Росія має бути нашим економічним стратегічним партнером. Але, захід допоміг помаранчевим прийти до влади і помахав Україні ручкою і забув, що є така країна. Вони думали, що вони досягнули чого хотіли – розвернули зовнішню політику України спиною до СНД і до Росії. Але ці політики виявилися неспроможними виконати не лише ці свої обіцянки, а й ті, які вони давали на нашому Майдані.

Та й СНД теж зараз є неефективною організацією. Криза, а ніхто ні з ким не зустрічається, ні на рівні президентів, ні хоч на рівні міністрів.

І я насамперед бачу незацікавленість Російської Федерації в цьому. Росія збирається у форматі «вісімки» чи «трійки», коли треба якісь локальні проблеми вирішувати. А стратегії немає. І найбільша наша проблема, що немає розвинутого нормального ринку між країнами пострадянського простору. А виходити самому із такої глобальної кризи нині неможливо.

– Тбілісі: Що із розслідуванням справи Гонгадзе?

– Я не знав Гонгадзе. Один раз бачив його під час телепрограми. Справа не закрита, бо не встановлено замовників. Ще не сказано, тому що досі не зрозуміло, хто за всім цим стоїть.

І якщо мене й можна було підозрювати, що я щось не зробив для з'ясування всіх обставин справи, то вже Віктор Ющенко робив усе, щоб на цьому поставити крапку. Хоча зрозуміло, що це політична акція.

Мені ж більше подобається думати, що Гонгадзе живий. Я знаю, що ті депутати Верховної Ради України, які їздили в Німеччину дізналися, що експертиза частинок тіла, знайденого в Київській області, не підтвердила, що це тіло Гонгадзе. Є хоч одна зачіпка.

– Тбілісі: Що Ви думаєте щодо вступу Грузії та України до НАТО?

– Моя думка, що про це немає сенсу говорити. Я думаю, що цю тему слід відкласти, щоб не хвилювати ні свої країни, ні країни НАТО.

Зараз всередині НАТО різко змінилося ставлення до України та Грузії, і це пов'язано з непередбачуваністю цих держав. Але якщо хтось дорікає Україні, що вона тісно співпрацює з НАТО, то я завжди нагадую у відповідь, що у Росії з Альянсом куди тісніша співпраця.

Тому, дозвольте нам визначатися зі стандартами співпраці з НАТО. І те, що від цього лише користь.., я думаю, ні в кого жодних сумнівів немає. Цим шляхом треба йти.

– Київ: Чи збираєтеся Ви балотуватися у Президенти?

–Хіба, як у тому анекдоті, «на короткий час, щоб подивитися в очі колишнім опричникам, чи багато інфарктів буде». Ви ж розумієте, що це наша українська хвороба – «здавати» тих, із ким працював. Давайте, поживемо-побачимо.

А песимізму не треба. МВФ дасть Україні гроші, бо для цього організація ця й існує.

І світова криза зробить світ іншим, розумнішим. США вийдуть з кризи сильнішими, а долар залишиться найміцнішою грошовою одиницею.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG