Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі через економічну кризу популярними стають досі не престижні посади


Варшава – Не секрет, що будь-яку кризу часто супроводжує паніка. У Польщі економічна криза досі ще не так сильно позначилась на економіці країни, однак, видно прояви паніки на ринку праці. За результатами опитування суспільної думки близько 65 відсотків поляків боїться, що криза призведе до безробіття. Тому поляки вирішили шукати роботу в таких затишних місцях, де можна спокійно, хоч без розкоші, перечекати допоки криза мине.

Польські фірми з працевлаштування переживають облогу. На вакантну посаду в державній установі нині подають заяву близько 100 бажаючих. Польща не пам’ятає, щоб до військкоматів стояли черги молоді, яка готова служити в збройних силах на контрактних умовах.

Що відбувається в країні, якщо нині поляк готовий стати, скажімо, державним чиновником найнижчого рангу, двірником або охоронцем та отримувати 60 відсотків від середньої зарплати, тобто близько 200 доларів?

Польські роботодавці кажуть, що подібне країна переживала під час кризи початку 90-х років. Це звичне явище в об’єктивному циклі розвитку економічної кон'юнктури, наголошує один із керівників Конфедерації польських роботодавців Адам Амброзік.

«Відомо, що посади в державній чи бюджетній сфері вважаються низькооплачуваними, однак їхній плюс у тому, що вони більш захищені. Досі таку посаду народ не цінував. Однак, коли нині робота в приватних фірмах стає менш захищеною, коли перспектива звільнення вже не за горами, тоді для працівника більш бажаними стають пропозиції роботи хоч менше оплачуваної, але надійної», – каже Адам Амброзік.

Ще півроку тому у Польщі через нестачу робочих рук заробітну плату щомісяця підвищували на 10 відсотків. Також всі сподівались, що економічна криза в країнах Західної Європи призведе до повернення молодих кваліфікованих працівників-мігрантів.

Такого не сталося. Через те, що економічна криза призвела до падіння банківського курсу злотого зараз створились сприятливі умови для тих, хто заробляє в іноземній валюті.

Брати на роботу іноземця зараз не вигідно

Представник товариства польських роботодавців вважає, що криза на польському ринку праці серед іншого помітно позначиться на іноземних робітниках, зокрема з України.

Адам Амброзік дзазначає: «Не сподіваюсь, що уряд анулює чинне ліберальне законодавство стосовно праці іноземців. Вважаю, що на польському ринку праці найближчими роками обмежуватиметься кількість іноземних робітників. Не буду приховувати, що брати на роботу іноземця зараз підприємцеві не вигідно, це вимагає додаткових витрат на проїзд, житло, перекладача тощо».

Отож, багато роботодавців роблять заходи зі зменшення коштів на виробництво і поки-що не планують звільняти надто багато працівників. Підприємці знають, що кваліфіковані робітники майже на вагу золота. Ситуація зміниться, криза колись мине. А тим часом треба гнучкіше управляти людськими ресурсами, наголошує Адам Амброзік.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG