Доступність посилання

ТОП новини

Програма допомоги американським домовласникам


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама започаткував програму допомоги домовласникам, які потрапили у фінансову скруту і опинилися під загрозою втрати житла.

Необхідність нової програми викликана економічною кризою. Рівень безробіття сягає 8 відсотків. Родини, в яких немає солідних фінансових запасів, а це здебільшого молоді сім’ї, втрачають джерело заробітків. Їм нема чим виплачувати іпотечні позики, і вони змушені повертати своє житло банкам.

За даними на кінець 2007 року на 300 мільйонів населення Сполучених Штатів припадало понад 75 мільйонів одиниць приватного житла. Це значить, що кожен четвертий американець мешкав у власному будинку, кооперативі або кондомініумі. Але та ж таки статистика показує, що у 2008 році 2 мільйони 200 тисяч родин втратили житло, бо не було чим виплачувати іпотечну заборгованість банкам.

Лише за останній квартал минулого року за невиплачувані іпотеки втратили домівки 765 тисяч 558 родин. Так от, адміністрація президента Обама розпочала програму, розраховану на допомогу приблизно чотирьом мільйонам домовласників утримати свої домівки шляхом перефінансування контрактів з тим, щоб зменшити виплати позик, подекуди аж до тисячі доларів на місяць. З державного бюджету на це виділяють 75 мільярдів доларів. Від часів Великої депресії у 30-х роках минулого століття країна не бачила такої широкої програми допомоги.

Сенат США ще не ухвалив законопроекту

Палата Представників американського Конгресу уже ухвалила законопроект про полегшення становища домовласників-боржників. Однак, слід зазначити, що ухвалення Палатою представників ще не робить законопроект законом. Обговорення тривало до вечора і ухвалили текст, розділивши голоси – 234 за, 191 проти. Далі буде голосування у Сенаті, верхній палаті Конгресу. Якщо у Палаті представників демократи мають переважну більшість голосів, то у Сенаті розрив значно менший.

Наступний етап – вироблення компромісу, взаємоприйнятного тексту. Нині новий законопроект передбачає дозвіл федеральним суддям зменшувати або взагалі скасовувати заборгованість домовласників. Зокрема, судді, які розглядають справи боржників, матимуть право самі змінювати умови контракту. Суди зможуть у директивному порядку надавати боржникам захист від банку.

(Нью-Йорк–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG