Доступність посилання

ТОП новини

«Поп-лялька». Ляльці Барбі виповнилося 50 років. У чому секрет успіху?


Півстоліття тому в Америці, у штаті Вісконсин «народилася» дівчинка на ім’я Барбара Мілісент Робертс, більш відома мільйонам дітлахів як Барбі. ЇЇ зріст - 29 см, ідеальні пластмасові форми навіть у 50-річному віці. Мрія багатьох дівчаток - лялька Барбі - відзначає свій ювілей. У чому секрет успіху 50-річної ювілярки? Наскільки Барбі прижилася в Україні? Чому інколи дівчата хочуть бути схожими на неї? Чи можуть українські іграшки позмагатися з Барбі за популярністю?

Барбі – все ще на висоті. Асортимент дитячої іграшки

Барбі продовжує посідати одне з чільних місць у хіт-параді іграшок, які можна придбати в українських магазинах. Щоправда, за останній рік їй наступають на п’яти інші дитячі улюбленці, розповідає кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока, яка вивчала асортимент супермаркетів дитячої іграшки.

У сучасних магазинах іграшок дуже великий асортимент. І хоча лялька Барбі залишається улюбленицею дівчат, місця на вітринах їй відводять все ж менше, ніж раніше.

Є Барбі-балерини, лікарі, співачки, героїні казок, навіть кандидати в президенти. Звичайну ляльку Барбі можна купити за 60-80 гривень. Новинки дорожчі, розповідає продавець Дмитро. «Наприклад, Барбі-дюймовочка коштує 221 гривню. Так, купують».

Є колекційні Барбі – зроблені з порцеляни або вдягнені в одяг відомих дизайнерів, які коштують більше 2 тисяч гривень. «Барбі давно на ринку і вони найкращі. Діти бачать рекламу по телевізору і вимагають саме такі іграшки».

Ольга, мати п’ятирічної дівчинки, прийшовши по подарунок доньці і сама заглядається на витончених ляльок. Ользі сподобалася Принцеса з кришталевого замку, яка ще й співає. «Дівчатка дуже люблять цю іграшку. Барбі допомагає дитині розвивати уяву та смак».

Конкурентки у Барбі з’являються постійно, говорять продавці. Однак ця лялька впевнено тримає свої позиції і на 50-річному ювілеї зупинятися не збирається.

Під хірургічний ніж - щоб стати схожою на Барбі

Круглі, як м’ячі груди, силіконові губи, перекроєні сідниці з імплантатами, довге біляве волосся - так виглядає американка Сінді Джексон, яка 31 раз лягала під хірургічний ніж, щоб наблизитися до свого ідеалу краси - ляльки Барбі. Історію Сінді Джексон розповідає журналістка Радіо Свобода у Празі Людмила Ваннек.

48-літня Сінді Джексон виросла на фермі в американському штаті Огайо.
Репортаж про неї я побачила на телебаченні. Сінді розповідала, що на втілення своєї мети вона витратила 42 роки відтоді, як шестилітньою дівчинкою вперше тримала в руках свою улюблену ляльку Барбі.

31 пластична операція обійшлася загалом в мільйон. А ще вона потрапила до книги світових рекордів Гіннеса за свою пристрасть до пластичної хірургії!

У Сінді двоє дочок і вона каже, що не стоятиме на перешкоді, коли їм теж заманеться змінювати під ножем хірурга свою зовнішність, адже це так цікаво, каже вона, коли твоя мрія виповнюється!

Дивлячись цей репортаж, я подякувала подумки режисерові за гуманність стосовно до мене як глядачки: вони не показали жінку зблизька, і я не знаю, як вона виглядає без косметики. А ще я подумала, що, йдучи до п’ятилітньої дівчинки на день народження, я знаю, чого я їй не куплю. Ви, напевно, здогадалися?

Лялька впливає на дитячу психіку

Будь-яка лялька (якою б красивою і модною вона не була) може негативно впливати на дитячу психіку, констатує психолог Олена Виноградова. І у деяких дівчаток у такому разі можуть розвинутися комплекси – мовляв, «моя фігура або зачіска не така, як у ляльки». Тому батькам варто бути уважнішими після того, як вони подарували своєму чаду нову іграшку. «Вони повинні перш за все слідкувати, як реагує дитина саме на цю іграшку. Якщо вони бачать негативний вплив, то цю іграшку потрібно подалі тримати від дитини».

Мотанка на противагу Барбі


Перші ляльки люди навчилися робити ще 4-5 тисяч років тому. Їх виготовляли з глини, вовни, дерева, трави, і ці ляльки наділяли магічним змістом і використовувались у ритуалах, рохповідає майстриня народних іграшок, художниця Людмила Тесленко-Пономаренко. Згодом лялька перетворилася на ужиткову річ і ще на початку минулого століття українські дітлахи у селах гралися ляльками-мотанками, які виготовляли з сіна та вовняних ниток. «ЇЇ може зробити доросла людина, так само під час гри - й дитина. В ляльці одночасно закладена методика виховання та іграшка. Відносно можна вважати її конкурентом Барбі. Ця лялька цікава тим, що її можна виготовити з підручних матеріалів удома. Вона не має промислового виробництва і порівнювати її саме в цьому сенсі з Барбі не варто».

А в української письменниці Світлани Поваляєвої Барбі не викликає ніякого захоплення. Світлана Поваляєва вважає «моду на Барбі» банальністю. «Споживає суспільство, яке не хоче думати і кудись рухатися. Лише Кока-кола, гамбургер і лялька Барбі. Я ніколи не гралася ляльками, якщо мені й дарували ляльку - я відразу ж оперувала її та розмальовувала. Я гралася м’якими іграшками, шахами, сама ліпила собі з пластиліну».

Тим часом американський законодавець від Демократичної партії Джеф Елдридж пропонує заборонити продаж ляльки Барбі, а також усіх ляльок, схожих на неї. На його погляд, такі іграшки впливають на дівчаток і ті занадто опікуються своєю зовнішністю, менше турбуючись про інтелектуальний розвиток. Законодавець стверджує, що такі іграшки показують дітям - якщо людина вродлива, їй не обов'язково бути розумною. Представники компанії, яка виробляє Барбі, наразі не прокоментували ініціативу законодавця.


В які ляльки гралися Ви і в які граються Ваші діти? Яке місце серед них посідає Барбі?
Наталя, студентка: Я не гралася лялькою Барбі. Я більше любила м’яких медвежаток та котиків.
Аліна, школярка: Найулюбленіша іграшка моя була лялька Барбі. Я носила її постійно з собою.
Саша, школярка: Я любила ляльок Барбі з білявими косами. А ще у неї була велика кількість різного одягу.
Наталя, пенсіонерка: Моїй доньці дуже подобалась лялька Барбі. Поруч із нею, мабуть, ніяка не може лялька зрівнятись.
Вікторія, журналіст: Які Барбі в наш час? У нас були звичайні пластмасові великі ляльки, яким ми шили платтячка.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG