Доступність посилання

ТОП новини

Декларація не пройшла. МВФ вимагає від України реальних відповідей


Київ – Спільне звернення Президента, Прем’єра та Голови Національного банку не задовольнило Міжнародний валютний фонд. МФВ повернув назад відповідного листа українському керівництву із додатковими питаннями. Що саме вимагає Фонд, і як це позначиться на перспективі отримання довгоочікуваного другого траншу кредиту?

Для отримання другого траншу кредиту Міжнародний валютний фонд вимагав від України консолідації дій усіх гілок влади. А головною перепоною до отримання цих коштів, МВФ називає нинішній розмір дефіциту бюджету. Тож після тривалої полеміки українське керівництво таки згодилося сісти за стіл переговорів. Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко та Володимир Литвин домовилися, що навесні таки будуть внесені зміни до кошторису країни.

За наслідками двох круглих столів у Секретаріаті Президента до МВФ направили листа, у якому задекларували готовність спільно боротися із наслідками економічної кризи. Підписи під цим документом поставили Прем’єр Тимошенко, Президент Ющенко та голова НБУ Стельмах. Одначе, за інформацією ЗМІ, МВФ повернув Україні цього листа, оскільки його зміст не був узгоджений із представниками Фонду.

«Листа не повернули, але поставили додаткові запитання»

«Лист трьох» не дав відповідей на всі запитання, які хотів почути Міжнародний валютний фонд, каже в інтерв’ю Радіо Свобода представник Блоку Юлії Тимошенко Сергій Терьохін. Це передовсім стосується питань, пов’язаних із дефіцитом бюджету та шляхів його фінансування.

«Не було відправлено листа назад. Але були поставлені додаткові питання. МВФ турбує порядок фінансування дефіциту бюджету, розмір дефіциту бюджету. Ті виплати, які йдуть за соціальними статтями, на думку спеціалістів Фонду, не є справедливими. Йдеться про «прошені» пенсії депутатів, президентів, суддів, прокурорів... Але ті питання, які були поставлені, набагато коротші, ніж вони були перед ухваленням рішення про надання Україні кредиту stand-by», – зазначив пан Терьохін.

Черговий удар по кредитному рейтингу?

Неприйняття Міжнародним валютним фондом листа від українського керівництва може погіршити і без того негативний імідж України, вважає директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин. На його думку, це рівнозначно зниженню кредитних рейтингів.

«На жаль, українська сторона не вдалася до ретельного узгодження тих чи інших положень у співпраці з МВФ. Це надалі може свідчити про те, що українська влада не дуже прискіпливо прислухається до позиції кредитора. А відтак, звичайно, це може додати негативного іміджу до того, який зараз існує у міжнародних інвесторів щодо України. Тобто, це лягає в одну площину, що міжнародні рейтингові агентства знижують кредитні рейтинги України», – вважає експерт.

Окрім зменшення дефіциту бюджету чи знайдення реальних джерел його фінансування, Міжнародний валютний фонд висуває Україні ще низку умов. Йдеться, зокрема, про підвищення тарифів на газ місцевого видобутку, який використовується для потреб населення та збільшення пенсійного віку.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG