Доступність посилання

ТОП новини

Це буде найглибша криза за післявоєнний час – Світовий банк


Президент Світового банку Роберт Зеллік
Президент Світового банку Роберт Зеллік

Прага – Світовий банк дає похмурий прогноз. Через фінансову кризу, що охопила розвинуті країни Заходу, більшість досягнень у боротьбі з бідністю можуть бути знівельовані, попереджають аналітики Банку в новому звіті під назвою «Криза всередині кризи». Внаслідок найглибшої рецесії від часів Другої світової війни кількість бідних у світі може зрости на 46 мільйонів осіб.

Коли одні з найбагатших країн світу, такі як Ірландія та Австрія, стоять на порозі фінансового колапсу, то що можна казати про бідні країни, де живе більшість населення світу? Вивчивши ситуацію, Світовий банк вважає, що сказати можна багато, але мало радісного.

Зі 116 країн, що розвиваються, 94 вже відчули сповільнення економічного розвитку. Першим великим ударом по біднішій частині світу стало скорочення торгівлі. Обсяги світової торгівлі, зокрема і через протекціоністські обмеження, зменшилися найбільше за останні 80 років. Очікується, що цього року різко, на 15% скоротиться і промислове виробництво, від якого також дуже залежні бідні регіони світу, адже зменшуються інвестиції та кредити.

Президент Світового банку Роберт Зеллік зазначає, що криза у бідному світі буде дуже болючою. «Скорочення експорту та притоку капіталу призведе до скорочення інвестицій. Зменшення темпів зростання та погіршення умов фінансування потягнуть за собою банкрутства підприємств та банків. Деякі країни можуть потрапити до серйозної кризи платіжного балансу. І як зазвичай стається, найбідніші є найменш захищеними», – каже він.

Загроза «соціальних та політичних безладь»

За оцінками Світового банку, багато країн матимуть проблеми з обслуговуванням зовнішнього боргу, яке може коштувати їм від 270 до 700 мільярдів доларів лише цього року.

Звертаючись до багатших країн світу, Роберт Зеллік закликав їх до негайних дій, бо зволікання, за його словами, може призвести до «соціальних та політичних безладь». За словами президента Світового банку, невідкладні інвестиції потрібно зробити в систему соціального забезпечення, інфраструктуру та малі й середні підприємства», що діють у країнах третього світу, бо це – шлях до створення нових робочих місць.

Біда лише в тому, що коли екстрені гроші потрібні для підтримки таких країн, як Ірландія та Австрія, і не виключено, що до них може додатися і така велика країна, як Іспанія, то гроші для всіх взяти буде просто нізвідки.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG