Доступність посилання

ТОП новини

В Острозі народився Національний студентський союз


Підписання Меморандуму про співпрацю самоврядних студентських організацій
Підписання Меморандуму про співпрацю самоврядних студентських організацій

Рівне – Представники студентських організацій вишів України прагнуть створити Всеукраїнську молодіжну громадську організацію «Національний студентський союз України». Сьогодні в Національному університеті «Острозька академія» був підписаний Меморандум про співпрацю органів студентського самоврядування.

Цим актом студенти засвідчили бажання спільно вирішувати проблеми в освіті та виборювати свої права. Адже кризові явища так чи інакше позначаються на становищі української освіти. Нині студенти, на креативність яких покладалися політики під час революцій, опинилися в скрутному становищі разом зі своїми викладачами.

Міністерство освіти заявило, що виділених у бюджеті 300 мільйонів гривень достатньо для нормального функціонування вищої освіти. Однак учасники зустрічі кажуть, що провели власне розслідування. Воно показало – окремі виші поставлені перед вибором: або урізана стипендія, або заборгованість із зарплати.

Співголова ініціативної групи, представник Національного університету «Львівська політехніка» Анатолій Ігнатович розповів: «Студенти потребують вирішення питання стипендійного забезпечення, вирішення проблем студентських гуртожитків, бо ця ситуація надзвичайно критична – цього року не закладено ні копійки на ремонт і будівництво нових гуртожитків, живуть замість трьох по 4-5 у кімнаті; питання стипендій – замість 530 гривень встановлених, студенти або не повною мірою отримують, або починають щось штучно вигадувати – наприклад, Тернопільський Національний економічний університет сказав, що в них студента змушують приходити в деканат, писати заяву за прогул трьох пар і відмовлятися від стипендії за наступний місяць… А в деяких вузах платять 80 відсотків стипендії».

Домагатися від влади поновлення студентських прав та забезпечення нормального функціонування українських університетів – таку мету поставили перед собою студенти, котрі з’їхалися до першого українського академічного міста. Чимало питань у студентів пов’язані з освітньою галуззю – за рік українські вузи повинні увійти до Болонського процесу, тим часом як група супроводу підготовки до цієї процедури – це лише три особи, в той час як в кожній з європейських країн над імплементацією в Болонський процес працюють кілька десятків відповідальних фахівців.

Активісти меморандуму вирішили зібрати дієві органи студентського самоврядування й створити робочі групи за різними напрямками – від соціальних до науково-організаційних. І хоча чимало українських студентів нині готові вийти на вуличні мітинги і в намети, все ж найперше вони спробують використати метод лобіювання та юридичного відстоювання своїх інтересів.

Студенти готові до організованих акцій протесту

Судові позови від студентів минулого літа сприяли відновленню постанови Кабміну про пільговий проїзд в літню пору року, чимало студентів-платників із рівненських, сумських та львівських вишів ділилися досвідом відстоювання своїх прав під час переведення з бакалаврату в магістратуру, а у випадку невиплати стипендій студенти готові до організованих акцій протесту, наголошує голова Київської студентської організації «Громадська ініціатива» Андрій Черних.

«Недофінансування вищих навчальних закладів по основному фонду, – каже він, – складає 30 відсотків. Нещодавно було ухвалене рішення про використання коштів спецфонду на виплату стипендій студентам і зарплати викладачам. Студентам повернули стипендії – загалом по Україні повернули стипендії на мільйон гривень по вишах і на більше мільйона гривень по професійно-технічних училищах».

Голова Братства Спудеїв Національного університету «Острозька академія» Алла Дубровик зазначає, що в цьому виші ще не відчули на собі наслідків кризи, однак переконані – якщо не боротися з цим явищем, воно дістанеться і сюди. Саме тому ініціативу створення національного студентського союзу активно підтримали острозькі студенти.

«Братство спудеїв – це унікальний симбіоз студентського самоврядування і молодіжної громадської організації. Ніде в Україні такого об’єднання більше немає. У нас є напрацьований досвід, яким ми можемо ділитися і цим сприяти у вирішенні проблем іншим студентам. А Меморандум – це перший крок до створення Національного студентського союзу, який дасть можливість створити засоби боротьби із проблемами студентства», – наголошує Алла Дубровик.

…Під Меморандумом поставили підписи студентські лідери найвідоміших університетів із Закарпаття і Донбасу, Вінниці і Сум… У ньому йдеться про прагнення органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів України поглиблювати співпрацю між студентами вищих навчальних закладів країни, посилити обмін інформацією, а також про наміри спільно та системно відстоювати законні інтереси студентів, курсантів та аспірантів, сприяти підвищенню ефективності фахової підготовки та посиленню студентських обмінів всередині країни.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG