Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко закликає Європу згуртуватися довкола Франції (європейська преса)


Прага – Європейські оглядачі розмірковують над тим, які політичні мотиви можуть стояти за досить дивним рішенням російського журі про право виступати від імені Росії на «Євробаченні» українській співачці Анастасії Приходько. Український прем’єр Юлія Тимошенко вирішила вклинитися у велику європейську політику і закликала Європу у своїй статті в британській газеті триматися Франції, бо, на думку Тимошенко, зациклення Німеччини і Росії один на одному нічого доброго європейцям, особливо східним, не принесе.

Дійсно, український прем’єр Юлія Тимошенко вирішила знову здивувати світ. Вона оприлюднила свою статтю на сторінках британської «Ґардіан», у якій закликає європейців до необхідності «обирати за свого лідера Францію». Тимошенко запевняє тут, що Франція вже неодноразово рятувала європейську єдність, схиляючи до цього Німеччину. Тимошенко нагадує про підтримку Францією ідей Роберта Шумана і Конрада Аденауера у створенні європейського економічного об’єднання у перші повоєнні роки, намагання Франції якось консолідувати європейську архітектуру у 80-і, у час ракетних суперечок між США та СРСР і витворення Францією та Німеччиною спільного європейського лідируючого тандему після падіння Берлінської стіни. Український прем’єр також переконана, що Франція допоможе об’єднатися європейцям, особливо, у Центральній і Східній Європі та змусити повернути російську-німецьку співпрацю у загальноєвропейське русло. У своїй публікації в британській газеті глава українського уряду висловлює побоювання, що «зациклення Німеччини і Росії один на одному...і полишення Центральної та Східної Європи на вибір долі лише посилять загрозу нового розколу Європи і відновлення «залізної завіси».Тимошенко закликає Європу об’єднатися під лідерством Франції і посилити співпрацю для спільною боротьби зі світовою кризою. Український прем’єр висловлює у статті в «Ґардіан» сподівання на допомогу Києву з боку Європейського Центробанку і прискорення Брюсселем створення зони вільної торгівлі з Україною.

Низка європейських газет зауважують, що ще не встигли вони забути російсько-український газовий скандал, як тут виріс новий – російсько-український співочий, бо раптом у Росії вирішили, що її представлятиме у кінці весни на «Євробаченні» голосиста українська співачка Анастасія Приходько, яка, як пише австрійська «Ді Прессе», співатиме пісню «Мама» у цілому російською, але з українським приспівом. Австрійське видання вказує на гул невдоволення в російській піснярській тусовці з приводу такого рішення московського журі, де, як дехто вважає, не обійшлося без фальсифікацій і підлаштовування. Лондонська «Таймс» називає це рішення у Москві невдалою спробою «продемонструвати братню любов між двома слов’янськими народами», бо, як цитує «Таймс» слова російських експертів, «пісня українською нічого спільного з Росією не має».

(Прага–Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG