Доступність посилання

ТОП новини

Віце-президент США пояснює союзникам, що діється в Афганістані


Віце-президент США Джо Байден на прес-конференції в Брюсселі після засідання Ради НАТО 10 березня 2009 р.
Віце-президент США Джо Байден на прес-конференції в Брюсселі після засідання Ради НАТО 10 березня 2009 р.

Прага – Нинішнє становище в Афганістані загрожує кожній державі НАТО. У цьому сьогодні переконував решту учасників Північноатлантичного союзу віце-президент Сполучених Штатів Джо Байден. Американці не лише закликають союзників брати активнішу участь у відновленні стабільності в Афганістані, але також дають знати, що готові застосувати нові методи для досягнення цієї мети.

Безпека Афганістану є одним із пріоритетів нової американської адміністрації. Віце-президент Сполучених Штатів Джо Байден наголосив у Брюсселі, що афганський рух «Талібан» загрожує не лише американцям, а всім державам НАТО.

Сполучені Штати збираються оголосити нову стратегію щодо Афганістану на саміті НАТО, який відбудеться у французькому Страсбурзі й сусідньому німецькому Келі 3–4 квітня. Але вже сьогодні Джо Байден збирав думки європейців про те, як спільно протистояти загрозі тероризму.

«Я знаю, що європейці так само, як і багато людей у моїй країні, втомилися від війни, втомилися від цієї війни (в Афганістані). Багато наших громадян запитує, для чого відправляти війська так далеко від наших домівок. Але ми знаємо, що саме з місця на межі Афганістану і Пакистану здійснили напади 11 вересня», – заявив віце-президент США.

Білий Дім вже оголосив про те, що відправить до Афганістану 17 тисяч вояків, щоб посилити міжнародний контингент із 70 тисяч солдатів.

Але переконати зробити те саме інших членів НАТО непросто. У 2011 році Канада збирається покинути небезпечний південь Афганістану. А коли йдеться про додаткові війська, то європейці рахують сотнями і десятками, а не тисячами, і обмежують їхній мандат. Так, зокрема, Німеччина готова надіслати до Афганістану 600 своїх вояків, щоб гарантувати безпеку під час президентських виборів у серпні.

Байден: Талібами переважно стають за гроші

Як визнав віце-президент США Джо Байден, неможливо подбати про наведення порядку в Афганістані лише воєнними засобами. Зараз американці обмірковують разом із Євросоюзом, як, наприклад, підвищити кваліфікацію поліцейських у цій країні і відбудовувати цивільну інфраструктуру.

Крім цього, США виступають за регіональний підхід, тобто потребу спільно дивитися на проблеми безпеки Афганістану та Пакистану.

Новий акцент американської політики ще полягає у тому, щоб проводити переговори з поміркованим крилом ісламістського руху «Талібан». За оцінкою Байдена, приблизно 70 відсотків талібів стали повстанцями саме з економічних причин.

Як зауважила сьогодні німецька газета «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ», нова американська стратегія в Афганістані, очевидно, полягатиме у тому, щоб замість просування слабкого центрального уряду в Кабулі зайнятися розвитком контактів із регіональними лідерами. Таким чином американці змогли успішно усунути «Аль-Каїду» з провінції Анбар в Іраку в 2006 році.

Тим часом речник афганських талібів заявив агенції «Ройтерз», що єдиним шляхом, як зупинити кровопролиття в Афганістані, є виведення всіх закордонних військ.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG