Доступність посилання

ТОП новини

Наливайченко про непричетність Ющенка до лобіювання інтересів «РосУкрЕнерго» (європейська преса)


Прага – Європейські газети продовжують публікувати матеріали, присвячені політичним та економічним проблемам в Україні, зокрема, йдеться про продовження внутрішнього українського газового скандалу і розслідування СБУ. Одна зі впливових європейських газет оприлюднила з цього приводу інтерв’ю з головою СБУ Валентином Наливайченком. Газети також інформують про газову угоду Росії та Угорщини, які погодилися у Москві будувати новий газогін в обхід України.

Лондонська «Файненшел Таймз» публікує інтерв’ю з головою Служби безпеки України Валентином Наливайченком, який не лише вітає рішення НАТО про відновлення повномасштабної співпраці з Росією, але й обіцяє і надалі давати відсіч «російським політичним діячам, які втручаються у внутрішні справи України». Наливайченко додав, що «добрі стосунки – це такі стосунки, коли сусід не лізе через тин у ваш город» і запевнив, що СБУпокладе край діяльності сепаратистів у Криму. Наливайченко також стверджував у цьому інтерв’ю «Файненшел Таймз», що «Нафтогаз» незаконно забрав газ у приватного власника «РосУкрЕнерго» на суму у понад 2 мільярди доларів. Голова СБУ також заперечив конфлікт інтересів щодо розслідування цієї справи його заступником Валерієм Хорошковським і додав, що конкретно розслідують справу інші працівники його відомства. Наливайченко також засудив тут твердження Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко про нібито лобіювання Президентом України Віктором Ющенком інтересів Дмитра Фірташа і «РосУкрЕнерго» сказав, що він запропонував у Києві переконатися у непричетності Ющенка до інтересів цієї приватної структури через матеріали Рахункової палати Росії, яка займається вивченням деталей справи українських акціонерів «РосУкрЕнерго».

Австрійська «Дер Штандард» інформує про виступ по німецькому радіо голови Європейського банку реконструкції і розвиту Томаса Мірова, який відзначив, що найбільш загрозлива економічна ситуація серед держав Східної Європи саме в Україні. Міров також заспокоїв, що він не бачить поки що загрози дефолтів серед держав цього регіону, і запевнив, що ЄБРР готовий надати державам на Сході Європи додаткову фінансову підтримку.

Російське видання «Комерсант» повідомляє про досить нервовий характер початку переговорів між прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним і угорським прем’єром Ференцом Дюрчанєм, бо раніше Будапешт звинуватив у січневій газовій кризі, від котрої Угорщина відчутно потерпіла, не лише Україну, а й Росію. Але, як інформує «Комерсант», врешті переговори вийшли на позитивну ноту, і сторони підписали угоду про будівництво угорської ділянки газогону з Росії «Південний потік». Через цю ділянку проходитиме, за планами Росії, до 10 мільярдів кубічних метрів газу у рік. Також відомо, що названий газогін будується в обхід України. Дюрчань наголосив, що Угорщина – це перша країна ЄС, яка підписала з Росією таку угоду, але Будапешт не відмовляється і від участі в проекті ЄС «Набукко».

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG