Доступність посилання

ТОП новини

Джанфранко Меджато: Київ зустрічає скульпторів краще, ніж Італія


Київ – На Великому скульптурному салоні, який триває в Українському Домі, заявили про себе не лише українські майстри різця. Однією з цікавинок салону став італійський скульптор-експериментатор Джанфранко Меджато, роботи якого в Києві зустрічають тепліше, ніж у його рідній Венеції, сказав він кореспондентові Радіо Свобода.

Джанфранко Меджато щороку привозить свої творіння на київські мистецькі заходи. І щоразу немає відбою від шанувальників. Сам Джанфранко пояснює таку увагу до своїх робіт зрілістю українського арт-ринку і тим, що мова скульптури є універсальною для всіх народів.

«В нас в Італії, на відміну від Києва, немає виставок та ярмарків, присвячених виключно скульптурі. А я вважаю, що їй треба приділяти окрему увагу, як це й робиться в Україні, зокрема на Великому скульптурному салоні. Взагалі його організатори правильно зробили, виділивши цілий поверх під давню скульптуру: бо це першовитоки нашої творчості» – каже митець.

Вигадливий позитив, втілений у бронзі

Італієць працює у дуже цікавій, оригінальній манері: скульптури, виконані з бронзи, являють хитросплетіння вигадливих поверхонь та форм, які переплітаються між собою та обертаються довкола осі. Виконати таке вдається за допомогою складних ливарних технологій, тонкощі яких скульптор тримає в секреті.

«Особливість моїх робіт – унікальна технологія відлиття у воскові форми. Пори і внутрішні порожнини виконані у темному кольорі, вони символізують труднощі життєвого шляху, і те, що досвід, хай навіть і негативний, врешті виводить до світла нашої мрії. Ця ідея вкрай необхідна, аби вижити у нинішній кризовий період» – розповідає про свої твори Джанфранко Меджато.

Вигадливі блискучі бронзові витвори Джанфранко справді збурюють фантазію та поліпшують настрій, недаремно фахівці визначили цей напрямок як «гламурний позитив».

За венеціанським скульптором до Києва поїдуть інші

Мистецтвознавець Олексій Титаренко твердить, що сам факт появи європейської скульптури на українській виставці важить дуже багато.

«Італієць Джанфранко Меджато – це відносно недороге мистецтво, яке здатні купити звичайні люди, а не лише мільярдери на кшталт Пінчука. Ці скульптури інтер’єрні, чудово вписуються у дизайн помешкання. У Європі мистецтво такого рівня вже є чи не в кожному домі. Це просто чудово, що воно врешті з’являється і в нас. Хоча я вважаю, що українські скульптори, представлені у Великому скульптурному салоні – набагато потужніші: зокрема Олександр Сухоліт, який є феноменом світового масштабу...»

Олексій Титаренко говорить, що український скульптурний салон – визначне явище у світовій культурі, адже виставки скульпторів подібного масштабу є хіба що у Нью- Йорку та Мюнстері. Мистецтвознавець прогнозує, що наступного року слідом за Джанфранко Меджато підкорювати Київ приїдуть інші європейські скульптори.

(Київ-Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG