Доступність посилання

ТОП новини

Київ – фінансовий шантаж Заходу? (європейська преса)


Прага – Оглядачі звертають увагу на офіційне звернення українського уряду до Міністерства фінансів Росії із заявкою на отримання кредиту у розмірі 5 мільярдів доларів. Чимало газет наголошують з цього приводу, що Київ перебуває нині у складній фінансовій ситуації – Захід гальмує кредитування України через непоступливу позицію українського уряду, а Москва, як вважають експерти, гроші так просто своєму сусідові не позичить. Низка європейських видань називає можливий арешт Німеччиною ймовірного нацистського злочинця Івана Дем’янюка кроком до чи не останнього великого судового процесу над воєнними злочинами нацизму.

Російська «Нєзавісімая Ґазєта» інформує, що у Києві далеко не всі у захваті від перспективи отримання кредиту від Росії, бо Москва нібито висуває зустрічні жорсткі умови на кшталт відмови Києва від боргів і активів української частини спадщини СРСР, бо Україна до сьогодні претендує на 16 відсотків радянського майна за кордоном. Російське видання не виключає, що МВФ також не задоволений перспективою російського кредиту для Києві, бо український уряд має намір за рахунок російських грошей «латати» дірки у своєму бюджеті. Якраз порядок фінансування дефіциту бюджету і найбільше непокоїть МВФ в Україні. «Нєзавісімая Ґазєта» тут же висловлює думку, що «тема російського кредиту може використовуватися українським урядом як прихована форма тиску Києва на Захід».

А от польська «Ґазета Виборча» переконана, що Україна бере від Росії 5 мільярдів доларів лише на покриття виплат за російський газ. При цьому польське видання посилається на виконувача обов’язків міністра фінансів України Ігоря Уманського.

Популярний німецький часопис «Шпіґель» повідомив, що німецька прокуратура у Мюнхені отримала ордер «на арешт Джона Дем’янюка, який мешкає в США». Це видання інформує, що Дем’янюка обвинувачують в убивстві «як мінімум 29 тисяч юдеїв» в концентраційному таборі Собібур у березні-вересні 1943 року. «Шпіґель» стверджує, що донедавна головною перешкодою у арешті Дем’янюка, який позбавлений американського громадянства і поки що живе на околиці Клівленда у США, було те, що не з’ясували достовірності службового посвідчення за номером 1393. Тепер експерти, як мовиться у публікації, підтвердили, що документ справжній. «Шпіґель» також повідомляє, що судовий процес над Іваном Дем’янюком, який родом з України, відбудеться у Мюнхені і це, очевидно, буде «останній значний суд в Німеччині у справі про нацистські воєнні злочини». «Шпіґель» також нагадує, що Дем’янюкові сьогодні 88 років і він тяжко хворий.

Британська ж «Ґардіан» цитує Ефраїма Зуроффа, представника чи не найбільшої у світі організації з розшуку нацистських злочинців, ізраїльського Центру Сімона Візенталя, який каже, що вони «щасливі щодо такого рішення німецької влади»... і вважають, що це «одна з найбільших сьогоднішніх перемог правосуддя».

(Прага–Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG