Доступність посилання

ТОП новини

Кадрові рішення – на часі, проте все ще в повітрі


Київ – Про кадрові ротації в уряді говорять кілька місяців. Сьогодні ж йдеться не тільки про заміну міністрів, а й два вакантних урядових крісла – міністра фінансів і міністра закордонних справ. Ці питання, ймовірно, розглядатимуть цього тижня у сесійній залі.Та чи знайдеться підтримка для проведення кадрових рішень?

Цього тижня Верховна Рада планує розглянути низку економічних питань. Це стосується внесення змін до митних правил, проекту Податкового кодексу та відповідальності за порушення земельного законодавства. Та найбільш резонансними виглядають кадрові питання.

Представники Блоку Юлії Тимошенко очікують, що вже цього тижня Президент внесе до парламенту кандидатуру міністра закордонних справ, а уряд – кандидатури інших міністрів. За словами Валерія Писаренка, на посаді нового чільника МЗС фракція БЮТ хотіла б бачити нунсівця Бориса Тарасюка. Що ж стосується кандидатури посла України у Росії Костянтина Грищенка, якого називають одним із претендентів на цю посаду, то представники Блоку Тимошенко ще не визначилися: «Ми вважаємо, що найкращою була б кандидатура Бориса Тарасюка, але тут ми не можемо впливати на позицію Президента, тому будемо очікувати його рішень».

Проте представники НУНСу, які не входять до коаліції, висловлюють сумніви, що знайдуться голоси для проведення кадрових рішень. До того ж ці питання сьогодні не на часі, каже в інтерв’ю Радіо Свобода нунсівка Ксенія Ляпіна.

«Кадрові питання потребують політичної підтримки. Я не знаю, про яку політичну підтримку може йтися щодо тих чи інших призначень, про які постійно говорить БЮТ. Я взагалі не ставлюся до кадрових питань як до таких, що є першочерговими», – заявила народний депутат Ксенія Ляпіна.

Комуністи, як запорука успіху

Проте не виключено, що на допомогу коаліції, яка самостійно не зможе провести кадрові питання, прийдуть комуністи. Представник КПУ Олександр Голуб не виключає цього.

«Все буде залежати від того, з якими програмами йтимуть ті чи інші міністри на відповідні посади. Під час ухвалення рішення фракція буде спиратися на власну політичну програму, на ті пропозиції щодо виходу з кризи, які ми запропонували і Президенту, і Прем’єру. Це [підтримка кадрових рішень] абсолютно не виключене», – зазначив Олександр Голуб.

Не призначення, але звільнення...

Регіонали ж кажуть, що за призначення міністрів не голосуватимуть принципово. Інша річ – їх звільнення.

«По окремих міністрах, які дуже просять, щоб їх відправили у відставку, ми проголосуємо. Зокрема, це стосується міністра освіти та міністра культури», – зазначає в інтерв’ю Радіо Свобода представник Партії регіонів Михайло Чечетов.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG