Доступність посилання

ТОП новини

На Тернопільщині перемогла радикальна «Свобода», у БЮТі не визнають самих виборів


Всеукраїнське об’єднання «Свобода», за попередніми даними, набрало найбільшу кількість голосів на виборах до Тернопільської обласної ради.

Представники цієї політичної сили, як повідомив Радіо Свобода речник Комітету виборців України Олександр Черненко, набрали, за попередніми даними з виборчих дільниць, 27-30 відсотків голосів. На другому місці – партія «Єдиний центр». Далі йдуть «Наша Україна», БЮТ, Українська народна партія. «Незвично велику кількість голосів, як для Західної України, набрала Партія регіонів, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Олександр Черненко.

Відповідно до попередніх результатів, у Тернопільську облраду проходять ВО «Свобода», яка набрала 35% голосів виборців, партія «Єдиний центр» – із результатом 14%, Партія регіонів – 10%, БЮТ і Українська народна партія – по 8%, партія «Народний Союз «Наша Україна» – 5%, блок Литвина – 4%.

Інформація надійшла з 1130 дільниць із загальної кількості 1163.

Як повідомила кореспондентка Радіо Свобода в регіоні, участь у голосуванні взяли понад 50 відсотків виборців. Як для Тернопільщини – це низький показник. Чотири судові засідання, постійні конфлікти, рішення Верховної Ради про скасування своєї ж постанови про проведення виборів на Тернопільщині – усе це спричинило низьку активність виборців.

БЮТ оскаржить у суді результати виборів у Тернополі

Блок Юлії Тимошенко має намір оскаржити результати вчорашніх виборів Тернопільської обласної ради в суді.

«Блок Юлії Тимошенко не брав участі в шоу під назвою «тернопільські вибори» і не визнає їх результатів», – йдеться в заяві БЮТ.

Наразі не уточнюється, до якого саме суду подаватимуть позов.

БЮТ обіцяє не брати участі в роботі Тернопільської облради

Блок Юлії Тимошенко закликає своїх представників відмовитися від мандатів депутатів Тернопільської обласної ради.

Про це заявив депутат Верховної Ради від БЮТ Андрій Шевченко.

«БЮТ не збирається брати участі в роботі того, що зараз видаватимуть за нову Тернопільську обласну раду. Блок Юлії Тимошенко не братиме мандатів, принаймні ми закликатимемо до цього наших представників на Тернопільщині», – сказав він.

За словами Шевченка, вибори до Тернопільської облради були незаконними і не відображають повною мірою настрою виборців.

Зокрема, він зазначив, що та частина виборців, яка не брала участі у виборах, а це, за його словами, близько 70%, готова була надати значну підтримку БЮТу.

«Якби ці вибори були чесними, Блок Юлії Тимошенко, безумовно, був би на першому місці», – наголосив депутат.

Раніше в БЮТ заявили про намір оскаржити результати вчорашніх виборів у Тернополі.

Півторарічне протистояння

Верховна Рада України в грудні 2008 року призначила дострокові вибори до Тернопільської обласної ради через те, що її робота вже понад два роки після чергових виборів фактично заблокована через протистояння фракцій Блоку Юлії Тимошенко і Блоку «Наша Україна – Народна самооборона».

3 березня парламент голосами переважно БЮТ і Партії регіонів скасував свою попередню ухвалу.

Це рішення було оскаржене в судовому порядку як таке, що суперечить Конституції, яка не передбачає повноваження Верховної Ради скасовувати будь-які вибори – Основний закон визначає лише, що парламент їх призначає.

Так само й Президент Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з поданням щодо конституційності постанови Верховної Ради про скасування виборів.

А в п’ятницю Ющенко, побувавши в Тернополі, висловив переконання, що позачергові вибори обласної ради відбудуться.

Після низки судових рішень протилежного змісту – зупинити проведення виборів чи зобов’язати провести їх – останні суботні ухвали таки уможливили ці вибори.

(Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG