Доступність посилання

ТОП новини

Олег Тягнибок: «Українські перемоги розпочнуться з Тернопілля»


Олег Тягнибок
Олег Тягнибок

Гості Свободи: Олег Тягнибок, голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода»; Андрій Єрмолаєв, президент Центру соціальних досліджень «Софія»

(Скорочена версія. Повну версію Вечірньої Свободи слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Добрий вечір, пане Тягнибок!

Олег Тягнибок: Доброго вечора, студіє! Доброго вечора, шановні радіослухачі!

– Я бачу, що Ви вже безпосередньо до слухачів звертаєтеся. Очевидно, це через вашу перемогу на Тернопільщині. Так?

Олег Тягнибок: …Не можна сказати, що ми зовсім задоволені результатами виборів. Все-таки «Свобода» розраховувала отримати таку кількість депутатів, щоб ми могли розраховувати на більшість у тернопільському парламенті… Отже, доведеться з кимось домовлятися або йти в опозицію… Є ще інший варіант. Є варіант, коли БЮТ подасть до суду, оскаржить результати виборів. Суд може скасувати ці вибори і призначити повторне голосування або повторні вибори


Олег Тягнибок: Дякую. Хоча не можна сказати, що ми зовсім задоволені результатами виборів. Все-таки «Свобода» розраховувала отримати таку кількість депутатів, щоб ми могли розраховувати на більшість у тернопільському парламенті.

– Без коаліції, Ви маєте на увазі?

Олег Тягнибок: Так, без коаліції. Тим більше, що зараз розклади такі, що нам буквально кілька голосів не буде вистачати для більшості.

– 5 або 6 голосів. Я Вас поправлю. Правильно?

Олег Тягнибок: Щось таке. Отже, доведеться з кимось домовлятися або йти в опозицію.

– В опозицію? Здобувши перемогу? Ну, це фактично позиція Партії регіонів на всеукраїнському рівні.

Олег Тягнибок: Ми не знаємо, чи Партія регіонів захоче з кимось об’єднуватися…

– Ні-ні. Я порівняв зараз з Верховною Радою, де в опозиції найбільша фракція – Партія регіонів.

Подібна сумна доля спіткала свого часу найбільшу фракцію «Наша Україна», коли в нас була змішана система виборів. Тоді теж найбільша фракція опинилася в опозиції.

Може, Ви передбачаєте, що ви теж можете опинитися в опозиції в Тернопільській обласній раді?

Олег Тягнибок: Ну, є ще інший варіант. Є варіант, коли БЮТ подасть до суду, оскаржить результати виборів. Суд може скасувати ці вибори і призначити повторне голосування або повторні вибори.

– Якому Ви зрадієте, якщо правильно читати не поміж рядків в інтерв’ю Сергієві Лещенку в «Українській правді».

А я Вас запитую, чи Ви передбачаєте можливість, що ви зараз можете опинитися в опозиції, здобувши перемогу на цих виборах?


Олег Тягнибок: Так. Так, може й таке бути.

– Може бути й таке.

Провідна тема вихідних, подія локального масштабу, екстрапольована на перспективу президентських виборів 2010 року та на всю країну. Звісно, йдеться про Тернопільську область, яка обирала нову раду. Звісно, обласну. Хоча раніше ці ж вибори були буцімто скасовані Верховною Радою.

Втім, не це головне. І навіть не те, що БЮТ ці вибори безглуздо програв, а Партія регіонів, скасовуючи вибори в парламенті, пошила сама себе в дурні, позаяк не знала, що посяде третє місце в цих перегонах.

Головне те, що вибори до Тернопільської облради зафіксували фактичне повернення у велику політику Олега Тягнибока та його «Свободи».

Пане Олеже, у Вас є бачення, хто з вами може бути у коаліції в Тернопільській обласній раді, якщо доведеться таку утворювати?

Олег Тягнибок: Однозначно, що ми ніяких переговорів не будемо вести з Партією регіонів. А будь-які інші формати? Вони можливі за умови ідейної спорідненості, а також внутрішньої люстрації


Олег Тягнибок: Однозначно, що ми ніяких переговорів не будемо вести з Партією регіонів. А будь-які інші формати? Вони можливі за умови ідейної спорідненості, а також внутрішньої люстрації.

– Ну, і хто ж ці люди? Спорідненість там… Може це бути Народний рух України або «Наша Україна»?

Олег Тягнибок: Там немає Народного руху. Там є УНП.

– Так. Можливо, вони?

Олег Тягнибок: Ви маєте на увазі Литвина?

– Українська народна партія…

Олег Тягнибок: Там є Литвин…

– Там є Блок Литвина. Українська народна партія – це хто?

Олег Тягнибок: Блок Литвина – це окремо. Вони взяли 3,5%.

– Правильно.

Олег Тягнибок: А є Українська народна партія Костенка.

– Правильно. Я її мав на увазі, оскільки Костенко раніше заявляв про можливість блокування з вами на дострокових парламентських, скажімо, виборах.

Олег Тягнибок: Подивимося. Будемо говорити.

– Далі у мене таке питання: чи є у Вас запаморочення від успіху?

Олег Тягнибок: Знаєте, мій заступник по партії Богдан Бенюк завжди повторює: не кажи «Гоп!», поки не переїхав Чоп.

– Я бачу, що у Вас така вже низка заготовок, оскільки це вже можна було прочитати в інтерв’ю вже надрукованому.

Олег Тягнибок: Якщо повторююся, даруйте, будь ласка.

– У президенти Вам не зарано, скажіть? От Ви сказали, що Ви йтимете у президенти. Вам не зарано? Чи заради це самореклами відбуватиметься?

Олег Тягнибок: …Президентська кампанія … може бути однією із сходинок. Але зараз нас більше буде хвилювати можлива майбутня парламентська кампанія, яка, прогнозуємо, буде десь на початку літа


Олег Тягнибок: Якщо ставити перед собою якусь певну мету, то треба пройти певні сходинки. І, очевидно, така президентська кампанія – це може бути однією із сходинок. Але зараз нас більше буде хвилювати можлива майбутня парламентська кампанія, яка, прогнозуємо, буде десь на початку літа.

– Вас звинувачували в тому, що ви фінансуєтеся Партією регіонів. Принаймні, про це говорили під час дострокових виборів до Київської міськради. Ви провадили якісь акції на Майдані і говорили, що вас в цьому підтримує Партія регіонів.

Тепер вам закидають співпрацю з Секретаріатом Президента та «Єдиним центром». Така партія існує.

Де правда? Хто вас фінансує в такому випадку?

Тільки не говоріть зараз про малий, середній бізнес.

Олег Тягнибок: Я заперечую звинувачення і щодо першої тези, і щодо другої тези. І говорю, що ми знаходимо самостійне фінансування. Ви можете в нашому списку до Тернопільської обласної ради знайти добрі два десятки, напевне, успішних підприємців.

– Назвіть хоча б пару прізвищ.

Олег Тягнибок: Прошу дуже. Адріан Гутник, Володимир Стаюра, Юрій Лазаренко. Це є люди, які успішно працюють тут на Тернопіллі, які зуміли забезпечити виборчу кампанію тут на Тернопільщині.

Більше того, основне, що ці люди є членами нашої організації, вони є активними партійцями і мають навіть різні посади в партії.

– І останнє питання до Вас: реальна програма дій. Перші п’ять пунктів.

Олег Тягнибок: У першу чергу нам потрібно забезпечити якнайшвидше діяльність обласної ради, щоб вона була легітимною, щоб вона запрацювала. Суди скасували рішення 16-ї, 17-ї, 18-ї сесій і дуже багато питань соціально-економічного характеру, які треба негайно ставити і вирішувати. У першу чергу це є план соціально-економічного розвитку на 2009 рік і затвердження бюджету на 2009 рік. Це будуть основні базові принципи, над якими ми будемо працювати.

– Це організаційна діяльність обласної ради. Я запитую про перші п’ять кроків, пунктів, те, що ви ставите собі на меті для того, щоб Тернопілля жило краще.

Олег Тягнибок: Перші п’ять кроків – це є забезпечити діяльність найвищого представницького органу в області, і щоб цей представницький орган міг показувати приклад, як потрібно господарювати.

Люди повинні повірити владі. Отже, повернути довіру людей до влади.

– Так от, власне, я й запитував Вас про рецепт повернення довіри до влади…

Олег Тягнибок: Ми будемо своїм прикладом показувати, як це треба робити. Ми будемо працювати чесно, будемо працювати з людьми, будемо спілкуватися з людьми, будемо вирішувати безпосередньо конкретні питання, які болять зараз українцям, зокрема, тут, у Тернопільській області.

– Тобто, цілої програми у вас немає, яка складалася б…

Олег Тягнибок: Ні, є програма. Є цілісна програма, яка називається «Українські перемоги розпочнуться з Тернопілля». Вона й передбачає ті кроки організаційного характеру, бюджетного характеру, соціально-економічного характеру, національно-культурницького характеру, які ми будемо впроваджувати на Тернопіллі.

– Де можна почитати цю програму?

Олег Тягнибок: Будь ласка, в нас на сайті «Свободи» і на тернопільському сайті.

– Підсумки виборів. Пане Єрмолаєв, що зумовило результат «Свободи»?

Андрій Єрмолаєв: …Тернопілля як було, так і залишається досить такою романтичною областю, де виборці, як завжди, орієнтуються на націонал-демократичні цінності


Андрій Єрмолаєв: Якщо уважно подивитися на підсумки з точки зору загальних політичних характеристик переможців, то ми бачимо, що Тернопілля як було, так і залишається досить такою романтичною областю, де виборці, як завжди, орієнтуються на націонал-демократичні цінності, принципи.

Інша справа, що політична історія України постійно підводить головних гравців на цьому майданчику. І навіть розчарування в помаранчевих силах, які претендували на роль таких драйверів у національній демократії, не призвели до відкату цих ідеалів, але призвели до певної реструктуризації.

«Свобода» насправді забрала голоси тих, хто розчарувався в Ющенкові, хто розчарувався в БЮТ, який тривалий час претендував на роль спадкоємця Майдану. Але віддали голоси молодій силі, яка зараз симпатична своїм драйвом, своїми наголосами і виглядає як такий радикальний фланг національної демократії…

(Скорочена версія. Повну версію Вечірньої Свободи слухайте в аудіозапису)

XS
SM
MD
LG