Доступність посилання

ТОП новини

В Україні біда, а Віктор Пінчук хвалиться Даміаном Герстом (європейська преса)


Прага – У європейській пресі продовжують дискутувати щодо рекомендацій міжпартійної комісії США президентові Бараку Обамі стосовно зближення з Росією. Тут також ідеться про ймовірні зміни у політиці щодо України. Чимало газет звертають увагу на заяви чільників Франції з приводу розширення НАТО. Низка газет висвітлює тему масштабної виставки робіт епатажного британського художника Даміана Герста у Києві, на що витрачає шалені кошти «суперечливий український олігарх» Віктор Пінчук.

Московська «Комсомольська правда» пише про «перезавантаження» стосунків Росії і США і наголошує, що самі американці «рекомендують Вашингтонові відмовитися від втягування України і Грузії до НАТО». Ця газета вважає рекомендації американської комісії правильними, «головне тепер, щоб Обама це схвалив».

А інша російська газета, «Ізвестія», ставить питання інакше: «ПРО, Грузія і Україна в обмін на партнерство з Росією?». Видання пише, що на столі президента США лежить документ , який «може принципово змінити стосунки з Москвою».

Тим часом «Ноє Цюрхер Цайтунґ» звертає увагу на позиції французьких чільників стосовно ролі НАТО і їхнє несприйняття ідеї вступу України і Грузії до альянсу. Газета наводить слова міністра оборони Франції Ерве Морена, який виступає проти того, щоб союз НАТО йшов на поступки США і приймав до свого складу Україну та Грузію «без згоди Росії».

А впливова німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» цитує міністра закордонних справ Франції Франсуа Фійона, який не лише заперечує необхідність прийняття України і Грузії до НАТО, бо вони, мовляв, не готові, але й закликає «поважати Росію» та створювати новий «оборонний пакт від Атлантики до Уралу».

Лондонська «Таймз» запитує:«Криза? Яка криза? Тільки не в Києві, де Віктор Пінчук, сталевий мільярдер, організовує найбільший у світі показ робіт скандального британського художника Даміана Герста, незважаючи на економічні біди в Україні». «Таймз» також інформує, що Віктор Пінчук нині насолоджується багатством у майже 3 мільярди доларів і, згідно з даними американського журналу «Форбз», є чи не найбагатшою людиною України. Ця газета також зауважує, що Пінчук є «палким прихильником людини-акули (так ще йменують згаданого художника) і був одним із анонімних покупців робіт Герста, коли у минулому році придбав на аукціоні Сотбі робіт цього митця на суму у понад 100 мільйонів фунтів».

А інша британська газета, «Ґардіан», теж не обійшла увагою, що Віктор Пінчук покаже у своєму мистецькому центрі в Києві 100 робіт Герста. Газета нагадує, що цей київський меценат є «суперечливим олігархом, другою за багатствами в Україні людиною і зятем колишнього авторитарного президента Леоніда Кучми». «Ґардіан»пише також , що Пінчук є щедрим вкладником у благодійні структури колишнього президента США Білла Клінтона, проводить ночі з Елтоном Джоном та Полом Маккартні, дослухається порад Даміана Герста, зокрема щодо кольору власного літака (очевидно, блакитного).

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG