Доступність посилання

ТОП новини

Крісло одне, а претендентів на голову Тернопільської облради чотири


Олег Тягнибок, лідер радикального ВО «Свобода».
Олег Тягнибок, лідер радикального ВО «Свобода».

Тернопіль – Судова епопея довкола Тернопільської облради має продовження. Окружний адміністративний суд Києва заборонив Тернопільській територіальній виборчій комісії офіційно публікувати результати позачергових виборів до облради. З таким позовом звернувся представник БЮТ. Ця політична сила здобула четверте місце на виборах, поступившись Всеукраїнському об’єднанню «Свобода», Партії регіонів та «Єдиному Центру».

Те, що одразу після голосування БЮТ подаватиме судовий позов, було прогнозовано. Очевидно, він не є останнім. Адже у ньому йдеться лише про бездіяльність ЦВК і заборону ТВК Тернопільщини оприлюднювати результати виборів. А напередодні ухвали суду, територіальна виборча комісія по тернопільських радіо і телебаченню оголосила остаточні дані щодо голосування, а одна з місцевих газет їх надрукувала.

До того ж, 17 березня ТВК підписала протокол за результатами опрацювання 100% бюлетенів.

Ухвала суду не забороняє скликати сесію

Неважко спрогнозувати, що наступні позови стосуватимуться порушень, які зафіксовані під час голосування політичними партіями, які не пройшли до Тернопільської облради.

Самі ж виборці, зокрема по селах, не вельми розуміють, що відбувається. А ось тернополяни, 70% яких проігнорували вибори, знають, що уся ця політична катавасія не поліпшить економічної ситуації в регіоні і є нічим іншим, як політичною боротьбою перед майбутніми президентськими перегонами.

За даними ТВК, майже 31 тисяча виборців не підтримала жодну політичну силу.

Представник Комітету виборців Тернопільщини Павло Левків зауважив, що судова ухвала аж ніяк не забороняє скликати сесію, обирати голову облради та розпочати роботу депутатського корпусу. Оскільки документ вийшов після оприлюднення результатів голосування. Тобто факт, про який мовиться у позові, відбувся.

Ще не всі бютівці визначились, чи відмовлятись від депутатства

Водночас БЮТ закликав своїх 12 кандидатів у депутати Тернопільської облради не отримувати мандатів, відмовитись від депутатства. Дехто з бютівців уже чітко заявив, що не переступить поріг сесійної зали. Хоча, за неофіційною інформацією, є й такі, які ще вагаються - залишатись депутатом чи ні.

Жодна з політичних сил не зможе самостійно сформувати більшість. Всеукраїнському об’єднанню «Свободі», лідерові перегонів, доведеться об’єднуватись з іншою політичною силою. Нею може бути «Єдиний центр». Голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок повідомив, що партія ще не визначилась, а на посаду голови облради претендують четверо осіб.

Коли відбудеться перша сесія Тернопільської облради, залежить від Територіальної виборчої комісії, яка й має призначити дату зібрання.

(Тернопіль – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG