Доступність посилання

ТОП новини

Брюссельський візит Ющенка і Тимошенко: кризові виклики, стосунки лідерів


Брюссель – У четвер завершився візит українських лідерів до Брюсселя. Дискусії із головами європейських інституцій та провідними політиками Євросоюзу здебільшого були зосереджені навколо намагання подолати наслідки економічної кризи, що особливо позначилася на Україні. Європа також зробила чергові спроби припинити ворожнечу між українськими лідерами. Проте, заходи, що планувалися за спільної участі українських Президента і Прем’єра, зрештою або взагалі не відбулися, або ж проводилися з кожним поодинці.

На вимогу з боку європейських організаторів зустрічі Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко з Генеральним секретарем Ради ЄС, Верховним представником з питань зовнішньої та безпекової політики Хав’єром Соланою та Президентом Європейської народної партії Вілфредом Мартенсом мали відбутися одночасно. Але надто «врізнобій» працюють українські представники влади, вважають у Брюсселі. Нерідко, досягнуті рішення та домовленості одного з лідерів України або зневажаються, або не беруться до уваги іншим.

Тому, європейці спробували організувати спільні тристоронні заходи. Проте, зрештою, брюссельська програма Президента Ющенка і Прем’єра Тимошенко була нашвидкоруч відкоригована таким чином, аби їхні шляхи перетиналися якомога рідше.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу закликав обох представників української влади вийти за особистісні непорозуміння.

«Послання, що я надсилаю обом українським лідерам не змінюється: ви повинні працювати для блага вашої країни. Ми зацікавлені у добрих стратегічних стосунках із Україною як партнером та другом. Ми віримо, що у нинішніх кризових умовах усі інституції повинні діяти разом та відсунути на задній план всі особистісні речі», – заявив Баррозу.

Український Президент пізніше коментуючи слова Голови Єврокомісії, сказав, що це – внутрішнє питання і всі сторонні поради – «принизливі» для України.

200 представників обговорять оновлення українських труб

Наступного понеділка у Брюсселі має відбутися міжнародна донорська конференція з модернізації української газотранспортної системи.

Протягом робочого візиту українських лідерів стало відомо, що в цій конференції братимуть участь понад 200 представників ЄС, України та третіх країн, включно з великими світовими та європейськими фінансово-інвестиційними організаціями та банками, і також приватними спеціалізованими компаніями. Мета конференції – притягнути інвестиції для оновлення українського газотранспортного сектору.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко у четвер пояснила: цей захід означає,
«що Євросоюз зацікавлений у тому, щоб газотранспортна система України функціонувала модернізовано, технічно обслуговувалася та мала можливість транспортувати російський газ до Європи безперебійно».

Голова українського уряду заявила, що переконана в успіху цієї донорської конференції.

Тимошенко: «Україна отримає транш»

Безумовно, у Брюсселі не могли оминути поки що безуспішні спроби України отримати другий транш фінансової допомоги від МВФ.

Генсекретар Ради ЄС Хав’єр Солана і Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу висловили занепокоєння проблемними переговорами України із місією Міжнародного валютного фонду. Лідери європейських установ зауважили, що наразі «життєво важливо виконати умови МВФ».

Прем’єр Тимошенко висловила сподівання, що «співпраця України з МВФ найближчими тижнями продовжиться і ми отримаємо другий транш допомоги». «Щодо сьогоднішньої економічно-фінансової ситуації в Україні, то вона схожа на ситуацію більшості країн світу. Ми використовуємо такий самий набір антикризових заходів, як і інші країни, що протистоять кризі», – зауважила Юлія Тимошенко.

Вона сподівається, що вихід із кризи розпочнеться вже наприкінці цього року. Проте, згідна також із оцінками європейських політиків, які кажуть, що криза буде завершена і процвітання почнеться тільки у 2012-13 роках.

Віктор Ющенко також підтвердив, що Україні відомо, як реагувати на кризові виклики.

«У цілому, Україна має план, як реагувати на всі виклики, породжені міжнародною економічною кризою», – зазначив Президент України на зустрічі із журналістами.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG