Доступність посилання

ТОП новини

Яйцями по голові: з практики партійного будівництва по-кримськи


Мер Сімферополя Геннадій Бабенко
Мер Сімферополя Геннадій Бабенко

Сімферополь – У Сімферопольській міській раді – заколот проти Партії регіонів. З неї вигнали мера адміністративного центру Криму, а він повиганяв усіх «регіоналів» та їхніх союзників з керівних посад у міськраді та її виконкомі. Правда, за це отримав від соратниці по виборчому блоку «За Януковича!» чотири яйця в голову. Це не перший і, очевидно, не останній скандал на ниві партійного і коаліційного будівництва в Криму.

Інцидент стався в четвер на сесії Сімферопольської міської ради, після того, як більшість депутатів на пропозицію міського голови Геннадія Бабенка проголосувала за звільнення з посади секретаря міськради висуванця партії «Російський блок» Володимира Блінова.

Ця партія разом з Партією регіонів створила виборчий блок «За Януковича!» й, отримавши найбільше місць у міській раді та мера-«регіонала», сформувала керівні органи міськради. А наприкінці минулого року в найбільшій фракції «За Януковича!» виник розкол – депутати від «Російського блоку» і кілька «регіоналів» виступили проти мера Геннадія Бабенка. «Розкольників» підтримало керівництво Партії регіонів, з якої Геннадія Бабенка зрештою вилучили.

Помста мера була швидкою: Володимир Блінов і два його найближчі соратники втратили посади секретаря міськради і голів постійних комісій. Проте одразу після оприлюднення результатів голосування депутат від «Російського блоку» Наталія Лантух підійшла до мера і розбила об його голову чотири яйця. Геннадій Бабенко струснув яйця з голови, взяв рушника і, витерши голову, продовжив сесію. Дії колеги по коаліції назвав хуліганством, але зазначив, що подібна яєчна маска, хоч він і не просив її робити, дуже корисна для волосся.

Одразу, як Наталя Лантух вийшла із залу пленарних засідань, її затримав наряд міліції. Правоохоронці склали адміністративний протокол і депутату загрожує до 15 діб арешту. Водночас, Наталія Лантух заявила, що таким екстравагантним чином вона висловилася «проти фарсу у міськраді».

За міністра без трудового стажу постраждав головний «вітренківець» Криму

Голова Кримської організації ПСПУ Валерій Іванов
Яєчня на мерській голові стала не єдиним покаранням за звільнення чільних представників блоку «За Януковича!», а сімферопольський мер – не єдиний, хто отримав швидку відплату.

Уже за кілька годин з Києва надійшло повідомлення, що трьох депутатів з фракції Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція», в тому числі – її керівника Майю Александрову, президія ЦК Прогресивно-Соціалістичної партії України викреслила зі своїх лав. Причина – голосування за кадрові зміни у Сімферопольській міськраді.

Як заявила лідер ПСПУ Наталія Вітренко, «партія не давала згоди на участь у кадрових перестановках», і ця позиція була доведена до керівників Кримської та Сімферопольської парторганізацій. «Та все ж вони пішли проти рішення партії, проти лідера блоку», – заявила Наталія Вітренко.

Голова Кримської організації ПСПУ, лідер фракції Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» у Верховній Раді АРК Валерій Іванов тим же рішенням був усунутий з партійної посади – ще й за те, що від імені фракції висунув на посаду міністра курортів і туризму автономії Андрія Сумцова. Той, як пише місцева преса, давній діловий партнер покійного Макса Курочкіна і має лише 4 роки трудового стажу.

Учора Президія ЦК ПСПУ заявила, що прогресивні соціалісти не підтримують діяльність уряду Криму, крім того, «ПСПУ та особисто лідер Блоку Наталія Вітренко не давали ніяких доручень голосувати за затвердження звіту Ради міністрів АРК і не узгоджували кандидатуру Андрія Сумцова (Партія «Русь») на посаду міністра курортів і туризму Криму», – мовиться у повідомленні на офіційному сайті ПСПУ.

Вдарені яйцями

Тим часом звільнений партійний лідер Валерій Іванов заявив, що насправді сам подав у відставку, і його ніхто не відсторонював. Він та його місцеві соратники переконані, що Наталії Вітренко не вдасться позбавити мандатів депутатів Сімферопольської міської ради і Верховної Ради АРК, які її не послухалися.

А ще один постраждалий від внутрішньополітичної боротьби – мер Сімферополя Геннадій Бабенко – сказав, що тепер він сподівається на відновлення в лавах Партії регіонів. Бо, як і лідер партії Віктор Янукович, постраждав від яйця. Так само був ним ударений, але переніс це гідно.

(Сімферополь–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG