Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко хоче «здати» ГТС України Європі, а Юлія Тимошенко – Росії? (Європейська преса)


Прага – У європейські пресі продовжують обговорювати перспективи модернізації української газотранспортної системи, через яку Європа отримує біля 80 відсотків російського газу. Питання ГТС України набуває особливої гостроти у найближчі роки, бо проблема диверсифікації джерел енергоносіїв для Європи, як виглядає, повисла у повітрі, Німеччина проти реалізації плану «Набукко». Може статися так, як зауважують європейські оглядачі, що контроль за українською ГТС з боку Брюсселя стане серйозною гарантією у протистоянні російській газовій монополії.

Впливова «Файненшел Таймз» попереджає, що європейська єдина енергетична стратегія може зазнати сильно удару, якщо Європі не вдасться узгодити фінансування проекту «Набукко», за яким Європа мала би отримувати альтернативний російському газ з Азії через Туреччину і Австрію. Лондонський часопис відзначає, що проти фінансування «Набукко» виступила Німеччина, яка є прихильницею конкурента – «Північного потоку», який планується по дну Балтики до Європи з Росії.

Російська «Нєзавісімая Газєта» висловлює припущення про наміри ЄС взяти під свій контроль українську ГТС, яке базується на деяких експертних оцінках, котрі відзначають, що «природнім закладом при європейських інвестиціях у модернізацію ГТС є сама ця система». Очікується, як інформує «Нєзавісімая Ґазєта», що 23 березня Віктор Ющенко запропонує у Брюсселі на конференції з проблем модернізації української ГТС базовий документ із забезпечення інвестицій в газовий сектор України. Експерти, що їх цитує московське видання, не виключають, що ЄС не лише візьме під контроль ГТС, але й може позбавити «Нафтогаз України» транзитних функцій і доходів та перейти на купівлю газу на російському кордоні. Це, як стверджують експерти, може сильно вдарити по доходах російського «Газпрому». Хоча інші експерти, яких цитує «Нєзавісімая Газєта», переконані, що те, що «президент України не готовий співпрацювати з Росією при модернізації ГТС». Ця ж газета наводить думки експертів з приводу раптової рекомендації Віктором Ющенком кандидатури Олега Шамшура на посаду нового міністра закордонних справ, що, як стверджує «Нєзавісімая Газєта» , може бути «політичною провокацією», коли за допомогою цього маневру Ющенко хоче показати Вашингтонові, що «Тимошенко - абсолютно проросійський політик». Експерти також не виключають, що під час майбутніх переговорів Тимошенко у Москві щодо 5 мільярдного кредиту для Києва мова йтиме якраз про ГТС і контроль Росії над нею.

У інтерв’ю австрійській «Дер Штандард» єврокомісар ЄС із зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер попередила Україну про необхідність безумовного виконання критеріїв МВФ, якщо у Києві хочуть подальшої фінансової допомоги від Європейського інвестиційного банку, ЄБРР і, очевидно, від самої Європейської комісії. Перед цим інтерв’ю «Дер Штандард» Беніта Ферреро-Вальднер заявила у Відні на конференції з проблем розширення ЄС, що в України є два варіанти зовнішньої політики – зближення з ЄС або ж усе більше схиляння у бік авторитарної Росії.

(Прага –Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG