Доступність посилання

ТОП новини

Дивний звіт Путіна


Володимир Путін під час виступу на церемонії нагородження «Саксонським орденом подяки» в приміщенні Дрезденської опери. 17 січня 2009 р.
Володимир Путін під час виступу на церемонії нагородження «Саксонським орденом подяки» в приміщенні Дрезденської опери. 17 січня 2009 р.

Київ – Російський прем’єр Володимир Путін збирається виступити перед депутатами Державної Думи вже 2 квітня. Проте виступ керівника уряду важко назвати звітом чи оголошенням програми протикризових заходів. У оточенні Путіна виступ називають концептуальним. І дійсно – що можуть запитати депутати у Володимира Путіна, коли представники «Єдиної Росії» мають конституційну більшість у нижній палаті російських Федеральних зборів, а Путін є лідером цієї партії? Швидше за все, ми побачимо «дубль» виступу президента із посланням парламенту – з тією тільки відмінністю, що Путін вже не президент, а прем’єр.

Днями президент Дмитро Медведєв наголосив, що хотів би бачити більш чітку програму протикризових дій уряду – хоча раніше Путін вже оголошував, що така програма в кабінету міністрів є.

Висловлювання Медведєва розцінили як прояв його прихованої конфронтації з попередником. Так що виступ Путіна в Державній Думі може стати ще й своєрідною відповіддю президенту: ось ще одна протикризова програма, не варто нарікати на урядовців.

Кризу вирішимо без президента

До речі самого президента в день виступу прем’єра не буде не лише у залі засідань Думи, а й в Росії – цього дня в нього запланована участь у саміті «Двадцятки» у Лондоні. Так що факт відсутності Медвєдєва може тільки продемонструвати його колегам-президентам реальний вплив російського лідера: виявляється, навіть протикризові заходи обговорюватимуть у його відсутності! Так про що ж Медвєдєв може домовлятися із лідерами провідних держав світу, у тому числі і з новим президентом США Бараком Обамою, зустріч із яким він якраз має провести під час самміту «Двадцятки»?

Саме тому звіт прем’єра виглядає не як реальне бажання поговорити із депутатами про складну ситуацію, у якій знаходиться сьогодні російська економіка. І, звичайно, не як намір оголосити реалістичну програму боротьби із кризою – її у російського керівництва просто немає і навряд чи за кілька тижнів вона може народитися.

Звіт Путіна – елемент внутрішньополітичної боротьби, яка заміняє російським чиновникам політику. І в цій ситуації поява Путіна в Думі – це поява досвідченого приборкувача перед дезорієнтованими депутатами, нагадування їм, кому насправді вони зобов’язані місцями у парламенті, чиновницькими привілеями і лобістськими можливостями.

А президент... президент нехай відпочиває в Лондоні і посміхається Обамі, Саркозі і Меркель. Від президента у житті підопічних прем’єра поки що мало що залежить...

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG