Доступність посилання

ТОП новини

Обама вітає Іран з Новим роком


Барак Обама вітає іранців із Новрузом
Барак Обама вітає іранців із Новрузом

Нью-Йорк – Президент Сполучених Штатів Барак Обама надіслав іранському народові привітання зі святом Новруз – Новим роком за традиційним перським календарем. Обама закликає налагодити відносини між двома народами.

«Із нагоди вашого Нового року мені хотілося б, щоб ви, народ і лідери Ірану, зрозуміли майбутнє, якого ми прагнемо. Це майбутнє включає відновлення обміну між нашими народами, більші можливості для партнерства й комерції. Це майбутнє, в якому старі незгоди подолано, в якому ви, ваші сусіди й ширший світ зможуть існувати у міцнішій безпеці й мирі» – з такими словами звернувся Барак Обама до іранців.

Він – не перший президент США, який намагається відновити відносини з Іраном.

Дипломатичні стосунки між двома державами було перервано три десятиріччя тому, 1979 року, внаслідок революції в Ірані та захоплення ісламськими фанатиками американських дипломатів. Їх тримали 444 дні й звільнили водночас з інавгурацією президента Рональда Рейґана.

Десь восени 1985 року (точна дата не відома) Рейґан зробив спробу відновити взаємини. Він надіслав Біблію з власним автографом і торт у подарунок іранському лідерові аятолі Руголлі Хомейні. Спроба виявилася невдалою.

Барак Обама ще під час своєї інавгурації непрямо звернувся до Ірану, сказавши: «Ми ладні простягнути вам руку, якщо ви розтиснете свого кулака».

Іран для Сполучених Штатів досі залишається країною-ізгоєм. Його атомні розробки, на думку Ради Безпеки ООН та Міжнародної агенції з атомної енергії, ведуть до створення ядерної зброї. Іран підтримує та фінансує такі угруповання, як «Хезболла» та «Хамас», що їх США вважають терористичними організаціями. Отож на цьому тлі нинішнє послання президента Обами Іранові звучить підкреслено примирливо.

Влада Ірану не поспішає радіти

Іранські слухачі Радіо Фарда, що веде передачі перською мовою в рамках Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода, позитивно оцінюють послання Обами.

Ось що каже один з цих анонімних слухачів: «Я радію за Обаму. Попри той факт, що наш уряд тримав американців як заручників тривалий час, пан Обама пропонує дружбу іранцям та іранському урядові і вітає нас з нашим Новрузом. Я прохаю іранський уряд запропонувати дружбу світові».

Одначе іранський уряд реагує радше обережно. Як сказав президент Ірану Махмуд Амадінеджад, «Ми вітаємо бажання президента Сполучених Штатів відсунути геть старі розходження».

Але значення цих ввічливих слів звів нанівець дорадник президента Алі Акбар Джаванфекр. В усіх розходженнях між Тегераном і Вашингтоном він звинуватив Сполучені Штати, стверджуючи, що «єдиним джерелом нестабільності у регіоні є американська військова присутність в Іраку та Афганістані».

Тепер світова спільнота цікавиться, чи Іран візьме участь в організованій Вашингтоном міжнародній конференції з проблем Афганістану. Тегеран обіцяв розглянути американське запрошення.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG