Доступність посилання

ТОП новини

Влада Грузії звинувачує активістів опозиції в купівлі зброї


Представник Міністерства внутрішніх справ Грузії Шота Утіашвілі
Представник Міністерства внутрішніх справ Грузії Шота Утіашвілі

Прага – За тиждень перед планованими грузинською опозицією масовими демонстраціями проти президента Міхеїла Саакашвілі влада заарештувала групу активістів опозиції після нібито їхньої спроби закупити автоматичну зброю. Опозиція обвинувачує владу в провокаціях.

За останньою інформацією, поліція Грузії заарештували 12 членів партії «Демократичний рух – Єдина Грузія», яку очолює колишній спікер парламенту і колишній соратник президента Саакашвілі Ніно Бурджанадзе.

Міністерство внутрішніх справ Грузії продемонструвало відеозаписи, зроблені прихованою камерою, на яких, за твердженнями працівників МВС, зафіксовані факти придбання зброї активістами партії, очолюваної Ніно Бурджанадзе.

Представник міністерства внутрішніх справ Грузії Шота Утіашвілі сказав Радіо Свобода з цього приводу: «Це є незаконна спроба заволодіти зброєю. Це дуже тривожний знак. Вони особливо цікавилися атакувальною зброєю типу вкороченого варіанту автомата Калашникова – АКС-У. Слідство щодо цього триває. Ми знаємо, що зброя була куплена. Тепер наше завдання полягає в тому, щоб довідатися, для чого вона мала призначатися».
Керівник партії «Демократичний рух – Єдина Грузія» Ніно Бурджанадзе


Ніно Бурджанадзе у розмові з журналістами назвала частину з цих арештів «кампанією терору» проти її партії. Вона також наголосила: «Коментуючи це не як політичний діяч, а як правник, я можу сказати, що ніякий суд не взяв би ці кадри з телебачення як достатнє свідчення тверджень поліції. Ми знаємо дуже добре, як такі відео-сюжети можуть бути підготовлені».

Чоловік Бурджанадзе каже, що не збирається покидати Грузію

На грузинському телебаченні показали сім сюжетів, на яких невідомі чоловіки намагаються купити зброю, на одному з них чоловік хоче купити три російські автоматичні пістолети системи Стєчкіна.

Серед заарештованих активістів партії Ніно Бурджанадзе один – водій її чоловіка Бадрі Біцадзе і кілька друзів її сина, а також члени партії з Аджарії. Сам Біцадзе повідомив журналістам, що президент Сакашвілі, як сказав йому міністр внутрішніх справ, вимагає його арешту, якщо Біцадзе не залишить негайно територію Грузії. При цьому Біцадзе заявив, що не збирається виїздити за межі країни.

Частина лідерів опозиційних партій засудила арешти активістів «Єдиної Грузії» як провокацію. Хоча найпопулярніший опозиціонер Іраклі Аласанія, колишній посол Грузії в ООН, відмовився від коментарів.

Тиск опозиції на Саакашвілі посилився після вторгнення російських військ до Грузії. А днями представники силових структур Грузії заявили в парламенті, що Росія намагається «усунути нинішню владу в Тбілісі шляхом організації внутрішнього безладу та дестабілізації ситуації в країні».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG