Доступність посилання

ТОП новини

Ющенкові вручили символічний ключ від Праги


Президент України Віктор Ющенко подякував меру Праги Павлу Бему за підтримку української громади.

Про це йшлося на зустрічі Ющенка і Бема в Празькій Ратуші. У зустрічі також взяла участь дружина Президента Катерина Ющенко.

Дякуючи меру за гостинність, Ющенко особливо відзначив традиційно глибокі історичні зв`язки України та столиці Чеської Республіки. У цьому контексті він нагадав, що в XX столітті саме у Празі знайшли захист десятки тисяч українських патріотів, які залишили Батьківщину після окупації Української Народної Республіки в 1921 році. «Саме Прага, а згодом і Подєбради стали осередками нашої національної мислі. Тут діяв Український Вільний Університет. Тут жили видатні державні діячі України, серед яких – Президент Карпатської України отець Августин Волошин», – сказав Ющенко, висловивши переконання, що наші країни знайдуть спосіб вшанування цього імені в Празі.

«З Прагою пов`язані імена видатних будителів України – поетів Юрія Дарагана, Євгена Маланюка, Юрія Клена, Олега Ольжича, Юрія Липи, Олени Теліги. Прага для нас – це легенда і символ. Це – справді колиска нашої свободи, про що не раз було сказано нашими відомими дипломатами і діячами культури», – додав Президент.

Президент України особливо подякував мерові Праги за щире ставлення до України, українства і нашої багатолітньої присутності у житті чеського народу. «Дуже хочу вірити, що й надалі посеред Ваших напружених обов`язків знаходитиметься час для уваги до нашої громади і нашої національної справи у Вашому місті», – сказав він, висловивши зокрема сподівання, що пам`ятний знак буде встановлений до будинку, де розташовувалося перше Українське посольство у Чеській Республіці на чолі з Максимом Славінським.

Президент отримав від мера Праги символічний Ключ від міста, розписався в Книзі Почесних гостей. Президентське подружжя оглянуло історичну будівлю міської Ратуші та вежу.
XS
SM
MD
LG