Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі дозволили можливість створювати опозиційні ЗМІ


Міністерство юстиції Білорусі затвердило зміни до статуту правозахисного руху «За свободу», який очолює опозиційний лідер Олександр Мілінкевич.

Ці зареєстровані зміни дозволяють опозиційній організації створювати регіональні структури руху, засновувати власні ЗМІ та проводити соціологічні дослідження.

Заступник голови руху Юрій Губаревич заявив, що ці зміни дозволять легалізувати діяльність, яку вже проводять активісти організації в регіонах.

З кінця 1990-х років в Білорусі не було зареєстровано жодного засобу інформації, який мав би опозиційне спрямування. Навпаки, багато таких ЗМІ влада закрила.

Минулого року офіційний Мінськ оголосив політику лібералізації і випустив на свободу політв’язнів. Оглядачі пояснюють таку поведінку президента Олександра Лукашенка спробою порозумітись із Заходом, який заблокував відносини з Білоруссю.

Рух «За свободу» зареєстровано в грудні минулого року після трьох невдалих спроб. Ця організація стала першою за останні роки опозиційною структурою, якій влада надала легальний статус.

Діяльність від імені незареєстрованої організації в Білорусі є кримінальним злочином.

Раніше кілька активістів незареєстрованих організацій «Партнерство» та «Молодий фронт» були ув’язнені через участь у них.
XS
SM
MD
LG