Доступність посилання

ТОП новини

Західні інвестори налаштовані на згортання бізнесу на Львівщині


Львів – Західні компанії, які працюють в Галичині, готові згортати свій бізнес в Україні. Представники підприємств заявляють, що в Україні несприятливий клімат для ведення бізнесу, знову повернулись проблеми з відшкодуванням податку на додану вартість, чиниться тиск з боку податкової. Такі заяви свідчать, що понад 20 тисяч мешканців Львівщини можуть стати безробітними.

На сьогодні більшість підприємств із західними інвестиціями скоротили робочий день або тиждень, дехто відпустив робітників у відпустку. До таких кроків інвестори вдаються, щоб зберегти робочі місця. Адже попри проблеми, які мають підприємства через фінансову кризу, держава упродовж 8 місяців не відшкодовує їм ПДВ. Десяткам компаній, які працюють в Західній Україні, не повернули близько 100 мільйонів гривень податку. 15 фірмам заборгували по мільйону і більше гривень. Відтак підприємства не можуть розвиватись і створювати нові робочі місця.

У Стрию на підприємстві «Діскавері – бурове обладнання» працює 650 осіб. Це одна з трьох компанії, яка у районі реально наповнює бюджет. Представник фірми Михайло Бабич зазначає: «Місяць роботи заводу – 10 мільйонів гривень. Нам на сьогодні не повернули 13 мільйонів гривень податку на додану вартість. Це відсутність оборотних коштів. Це оборотні гроші, які просто вилучені з заводу».

ПДВ завжди в Україні було проблемою


Ларс Вестбієрг із Данії працює на Львівщині 6 років, він вклав гроші у взуттєве підприємство SIKA Footwear A/S. Пан Вестбієрг був на сотнях різноманітних нарадах і круглих столах у Києві, де обіцяли повернути компаніям ПДВ, але обіцянок ніхто не виконав, і він уже нікому не вірить, бо немає результату.

«Я приїхав в Україну в 2003 році, тоді все було в хаосі. І тоді це все почалось, бо всі компанії мають таку ж саму проблему. ПДВ завжди в Україні було проблемою. Платити податки – добре, але не потрібно тиснути! У 2006 – 2007 роках все ніби було вже ідеально, але проблема знову повернулась. Я дуже розчарований чути, що компанії чекають на повернення ПДВ понад вісім місяців. Це не сприяє, щоб інвестори приходили в Україну інвестувати свої гроші», – каже Ларс Вестбієрг.

Львівські податківці демонструють свою безпорадність

У Києві інвесторам обіцяли повернути ПДВ ще в лютому, суди першої інстанції, куди звернулись підприємці, ухвалили рішення про відшкодування податку.

Львівські податківці кажуть, що вони у цій ситуації безпорадні, мовляв, виконують лише технічні функції і не впливають на розподіл грошей, тобто усі дороги ведуть у Кабмін.

Гроші на порожніх вагонах

Уже 6 років інвестори мають проблеми в Україні з відшкодуванням ПДВ і навіть податківці погоджуються, що у цій ситуації є зловживання і не вельми вірять, що цього року, в час кризи, підприємцям легко повернуть податок, бо немає фінансових ресурсів.

Ще два роки тому Державна податкова адміністрація мала створити список підприємств, які працюють на експорті, яким ПДВ відшкодовували б автоматично. Однак далі обіцянок справа не пішла. Натомість інвестори добре знають, що уже роками через кордон проганяють порожні вагони і «лівим» фірмам автоматично незаконно повертають податок. Знають підприємці і про те, що за такими «фірмами» стоять впливові політики та чиновники.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG