Доступність посилання

ТОП новини

«Ескулап за гроші». Платні послуги в лікарнях – коли впровадять офіційно?


Київська міська державна адміністрація оприлюднила новий проект розпорядження про введення у 7 столичних лікарнях платних послуг, повідомляє «Українська правда». Чи почало діяти на практиці таке рішення? Як коментує свої ініціативи стосовно платної медицини київська влада? За що та скільки доводиться платити пацієнтам зараз (неофіційно)? І якою може бути користь від запровадження платних послуг у лікарнях?

Тарифи затверджені, документи готуються...

У розпорядженні київської влади йдеться про 7 київських лікарень: дитяча клінічна лікарня №7 Печерського району Києва; поліклініка №3 Дніпровського району Києва; київське міське бюро судово-медичної експертизи; київська міська клінічна шкірно-венерологічна лікарня; стоматологічна поліклініка Дніпровського району; Центр репродуктивної і перинатальной медицини та поліклініка №2 Дніпровського району Києва.

Коли ж за послуги лікарів доведеться платити офіційно і якими є нинішні неофіційні тарифи, з’ясовувала кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко.

Ще вчора Наталка була впевнена, що упродовж місяця зможе отримати медичну довідку для кермування своїм авто. Але сьогодні вона не впевнена, чи вистачить їй на це відкладених заощаджень. «Кожна послуга певного лікаря буде коштувати мінімум 15 гривень, а мені доведеться пройти близько 15 лікарів і заплатити за оформлення документів – це коштуватиме мені немаленьку копієчку. Я не знаю, що робити».

Про введення платних послуг у поліклініці №2 Дніпровського району Києва вчора почули вперше і наразі, за словами головного лікаря цього медичного закладу, йде процес оформлення документів.

Відповідно до затверджених тарифів у цій поліклініці, огляд терапевта, офтальмолога, невропатолога, дерматолога чи хірурга коштує в середньому 5- 15 гривень. Консультації цих же спеціалістів –26- 50 гривень. Рентген та флюорографія – 30 гривень. ЕКГ – 21 гривню. Лабораторні дослідження –2 - 30 гривень за аналіз. Оформлення карт та направлень – 14 гривень.

За словами заступника мера Києва Ірени Кільчицької, всього в медичній галузі налічується таких медичних послуг близько 17,5 тисяч.

Лікар однієї столичної лікарні, Ірина Вікторівна стверджує, що такий крок влади є бізнесом. Медичні заклади таким чином вчать заробляти гроші. «На даний момент поліклініки виставлені в умови ринкових відносин. Іншими словами, це бізнес, але це неправильно, оскільки на здоров’ї бізнес будувати не можна. Наша країна повинна думати про здоров’я нації, а не вбивати її далі».

За словами лікарів, медицина повинна бути платною, але це повинна бути страхова медицина.

ЗАКОН: Платна медицина в Україні неможлива

У 49 статті Конституції України, зокрема, сказано: «Держава створює умови для ефективного і доступного ... медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно». Неодноразово цю статтю Основного Закону намагалися розтлумачити через Конституційний суд і результат цього був один: платна медицина в повному сенсі цього слова в Україні неможлива, нагадує правозахисник Євген Захаров. Але при цьому він визнає: безкоштовної медицини теж не буває. «Процедури, операції можуть коштувати багато грошей. Потрібно мати мінімальний перелік медичних послуг, які робляться безкоштовно за рахунок коштів держави».

Начальник головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Київської міськадміністрації Людмила Качурова ніяких суперечностей із нормами Основного закону держави в ініціативах столичної влади не вбачає. «Мова йде про медичну послугу. Якщо медична допомога – це комплекс медичних послуг, які визначені Постановою Кабінету Міністрів України 1138. Це запроваджено з 1998 року і Постанова Кабміну вийшла. І мова йде лише про 2 категорії населення – іноземні громадяни і застраховані особи. Решта безкоштовно».

Водночас Євген Захаров констатує: пацієнти мають законні підстави оскаржити рішення будь-якого органу влади, якщо воно, на їхню думку, суперечитиме нормі про безкоштовну медичну допомогу. «У порядку адміністративного судочинства пацієнти, які мають отримувати ці послуги, можуть оскаржити це рішення як незаконне в суді. Вони можуть це зробити напряму без Конституційного суду».

Наразі тарифи зазвичай негласні


Переважна більшість людей нині змушені платити гроші в лікарнях за все і всім, розповідає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. Наприклад, це стосується пологових будинків.

Жінки наперед домовляються з лікарем. Суми гонорарів за пологи різні від тисячі гривень і далі.

Встановлених цін за консультацію у медиків немає, кожен з пацієнтів виходить із власних можливостей, щоб віддячитись лікареві. Прийом у лікаря в поліклініці - 20 гривень, лікарняне - від 50.

Знаю випадки, коли лікар одразу пацієнтові чітко називає суму, водночас є десятки професійних медиків, які за грошову подачку можуть виставити з кабінету.

«Не можна узаконювати те, що є незаконним»

Медицина має орієнтуватися в першу чергу на пацієнтів, а не на лікарів, говорить екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. Доки медична галузь фінансується з державного бюджету, доки люди платять податки і на них утримуються медичні працівники, доти система охорони здоров’я повинна бути безплатною. «Медична галузь утримуються за людські податки, тому потрібно зробити структурні зміни, щоб вона працювала на пацієнтів. Галузь охорони здоров’я фінансується для потреб пацієнтів, а не для галузі. Сьогодні пацієнти неофіційно платять за послуги лікарям. І не можна узаконювати те, що є незаконним».

Наразі розпорядження київської влади про платні послуги в кількох лікарнях не набуло чинності. Попередню пропозицію столичної адміністрації про платну медицину в усіх поліклініках міста оскаржила міська прокуратура.

За що Ви платите, звертаючись до державних лікарень?
Катерина Іванівна, пенсіонерка: У своїй поліклініці не плачу. Але в інших клініках державних, куди мене направляють на консультації, доводиться давати гроші на благодійність.
Володимир Олексійович, пенсіонер: В нашій поліклініці давно вже встановлені платні послуги. Потрапити до найкращого лікаря коштує 34 гривні й це добре, що я плачу, бо ставлення набагато краще.
Лілія Іванівна, економіст: Наразі я не плачу за медичні послуги, але я не проти платної медицини, адже все одно вона не безкоштовна в нашій країні. Зробили б уже страхову платну медицину.
Юрій Володимирович, викладач: Я від знайомих знаю, що за аналізи, кардіограми та рентгени вони платять у державних лікарнях неофіційно. Виходить, що платними є й приватні й державні медзаклади.
Олександра Григорівна, ревізор: Останнім часом я платила лише за аналізи, приблизно 50-60 гривень. А за консультації ще жодного разу не платила. Може й доведеться!
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG