Доступність посилання

ТОП новини

Москва послала Юлії Тимошенко останнє попередження (європейська преса)


Прага – Європейська преса занепокоєна подіями в Центральній і Східній Європі, де, на думку багатьох оглядачів, можна очікувати посилення безладів, демонстрацій людей на вулицях. Це пов’язано, як вказують деякі видання, не лише з фінансовою кризою, але й із кризами політичними. Зокрема, йдеться про дуже неприємну для ЄС відставку уряду в Чехії, яка нині головує в Євросоюзі. Росія і ЄС, як зауважують чимало газет, наближаються до нового газового протистояння, а Москва готується до посилення тиску на українського прем’єра Юлію Тимошенко.

Лондонська «Індепендент» пише, що «у Східній Європі посилюються побоювання наростання безладів у зв’язку з падінням уряду Чехії». Ця газета вказує що останні події в Празі потрясли фінансові ринки Східної Європи і посилили страхи у зв’язку з наростанням політичної нестабільності, викликаним кризою. Після відставки уряду прем’єра Мірека Тополанека у Празі знизилися курси майже всіх європейських валют. Чехія все більше потерпає від скорочення своїх основних експортних ринків, і країну очікує цього року різкий економічний спад. «Індепендент» також наголошує тут, що економічне і політичне становище в Угорщині, Румунії, Україні ще гірше, аніж у Чехії, а уряд Латвії вже став жертвою вуличних протестів. Ця газета також звертає увагу на те, що в Україні демонстрації стали вже щоденним явищем.

«Файненшел Таймз» зауважує, що уряд України перебуває не лише під тиском вулиці й конкуренції з боку Президента, але й під загрозою втрати підтримки з боку Росії. Підтвердженням цього є наростання нового газового конфлікту між Росією, з одного боку, і ЄС та Україною, з іншого.

Московське видання «Комерсант» вважає, що Кремль послав Юлії Тимошенко фактично останнє попередження, «сигнал про те, що вона може позбутися підтримки Росії у внутрішній боротьбі з Президентом Віктором Ющенком». З іншого боку, як вказує ця ж газета, Москва збирається посилити тиск на Європу і мобілізовує свої прихильників у ЄС, щоб завдати удару по спільній газовій декларації ЄС і України, де було намагання системно ігнорувати інтереси Росії. «Комерсант» інформує, що Дмитро Медведєв буде обговорювати цю декларацію під час візиту до Берліна 31 березня і додає: «...в діалозі з європейцями Москва готова зайняти вкрай тверду позицію». Такі погрози з боку Росії в ЄС сприймають як перехід конфлікту і в політичну площину.

А інша російська газета «Время новостєй» інформує про ще один «газовий прокол» Росії – провал переговорів із Туркменистаном щодо будівництва газогону «Схід – Захід». Видання вказує також, що Росія не має грошей, і тому туркменська влада зорієнтована на західні варіанти газогонів – до Туреччини і «Набукко».

Вже згадана «Файненшел Таймз» попереджає блоґом свого автора Ґідеона Рахмана, що в Грузії назріває чергова криза, яка може ще більше посварити Захід з Росією. Бо, на думку Рахмана, через тиждень, у розпал антиурядових протестів у Тбілісі, «без сумніву, Росія надасть підтримку – а, може, й дещо більше – супротивникам Саакашвілі…, і навіть без зовнішнього втручання ці демонстрації можуть перерости у насильство, не виключено – з обох боків», – наголошує цей популярний оглядач «Файненшел Таймз».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG