Доступність посилання

ТОП новини

Дискусія про передачу українським ВМС кораблів США триває – Тейлор


Дискусія між Міністерствами оборони США та України щодо можливої передачі українському флоту певних кораблів триває, але поки не ухвалено жодного рішення, повідомив журналістам у четвер у Севастополі Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Вільям Тейлор.

Так він відповів на запитання, чи можуть США передати Україні кораблі свого виробництва, – а напередодні візиту до Севастополя фрегата ВМС США «Клакрінґ» (візит розпочався 25 березня) російські ЗМІ приділи йому дуже велику увагу, – і чи пов’язаний цей візит саме з такими домовленостями.

За словами дипломата, «цей військовий корабель сьогодні перебуває у Севастополі відповідно до попередньої домовленості, яка була досягнута набагато раніше».

Посол додав, що «українські Військово-морські сили і офіційні представники Військово-морських сил зверталися до США стосовно можливості передачі певних військових кораблів США ВМС України (раніше повідомлялося, що йдеться про два фрегати). Це спілкування, ця дискусія між українським Міністерством оборони і нашим Міністерством оборони триває, стосовно цього не ухвалено жодного рішення».

За словами посла, «це комплексне, складне питання».

На його думку, «нинішній візит дає можливість представникам українських ВМС побачити корабель, який сьогодні перебуває у Севастополі, і представники українських ВМС можуть самостійно ухвалювати рішення стосовно того, наскільки слушним є такий задум», – заявив Тейлор.

Ракетний фрегат ВМС США Klakring (FFG-42), який нині перебуває з дружнім візитом у Севастополі, належить до класу фрегатів Oliver Hazard Perry, понад півтора десятка яких Сполучені Штати раніше передали чи продали іншим державам – Бахрейнові, Єгиптові, Польщі й Туреччині. Цей факт викликав припущення, що і в разі з Україною може йтися теж про саме такі кораблі.
XS
SM
MD
LG