Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція в Киргизстані мріє повторити «революцію тюльпанів»


Акції протесту в Бішкеку вже почалися в п’ятницю
Акції протесту в Бішкеку вже почалися в п’ятницю

Прага – Опозиціонери у Киргизстані сьогодні збираються розпочати масові акції протесту проти політики президента Курманбека Бакієва. Цього тижня минула четверта річниця від подій, які увійшли в історію як «революція тюльпанів», на хвилі якої Бакієв прийшов до влади. Нові президентські вибори у Киргизстані мають відбутися у липні, тому політична напруженість у цій середньоазійській державі зростає.

Корупції і кумівства у владі більше не буде, кланова політика відійде у минуле, а мас-медіа стануть незалежними – таке обіцяли творці «революції тюльпанів» чотири роки тому. Але нині мешканці Киргизстану живуть в іншій країні: опозиція заявляє, що людей садять за ґрати за політичні погляди, а може, навіть убивають. На тиск нарікають і журналісти.

Про загострення напруги у суспільстві можуть свідчити останні події. У середині березня за загадкових обставин загинув опозиціонер Медет Садиркулов, який до січня керував адміністрацією президента Киргизстану, але вирішив піти у відставку. Соратники політика підозрюють, що аварію влаштували навмисне.

Один із киргизьких журналістів цього місця зазнав численних ножових ран. Нашуміле вбивство ще одного журналіста Алішера Саїпова в 2007 році досі залишається нерозкритим. Дедалі важче поновити ліцензії на мовлення у Киргизстані закордонним медіа.

Колишній міністр закордонних справ Киргистану, а нині опозиціонер Роза Отунбаєва говорить про річницю «революції троянд» як про час втрачених можливостей.

«Ми стали свідками того, як один клан змінився на інший. Ті, хто хотів нас заарештувати у 2005 році і збагатився за режиму (попереднього президента Киргизстану Аскара) Акаєва, тепер далі при владі вже коло Бакієва. Ті, хто готував революцію, опинився на вулиці. Ось чому всі вони розчаровані», – заявила Отунбаєва.

Бакієв засвоїв важливу науку з падіння режиму Акаєва

Президент Курманбек Бакієв у відповідь каже: хто б не прийшов до влади, потрібно більше часу, щоб домогтися змін на краще в країні, особливо коли в світі триває економічна криза.

«Представники опозиції багато говорять про потребу замінити людей при владі, бо, на їхню думку, країна рухається до авторитаризму. Я переконаний, що перестановки людей становища не змінять», – заявив Бакієв у телевізійному зверненні до співвітчизників.

Але опозиція називає такі слова порожньою балаканиною і на п’ятницю скликає загальнонаціональну акцію протесту.

Оглядач Радіо Свобода з проблем Середньої Азії Брюс Паннієр очікує, що повтору «революції тюльпанів» не буде, хоча в Киргизстані і є багато невдоволених. Справа в тому, що президент Бакієв засвоїв важливу науку з падіння режиму свого попередника і взяв під контроль усіх силовиків.

«Треба очікувати масових демонстрацій у найближчі чотири місяці перед липневими виборами. Але наразі президент Бакієв може розраховувати на те, що його підтримують армія і правоохоронці, сили безпеки. Вони будуть дбати про те, щоб протести не вийшли з-під контролю, так як це сталося в 2005 році», – зауважує оглядач.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG