Доступність посилання

ТОП новини

Станіславу Мойсеєву – 50


Київ – Він закоханий у театр, у його виставах грають найвідоміші актори. Сьогодні, у Міжнародний день театру, говоримо про надзвичайно цікаву особистість: Станіслав Мойсеєв, народний артист України, талановитий режисер, директор «Молодого театру». Нещодавно Станіслав Мойсеєв відсвяткував своє 50-річчя.

Він зроблений міцно і надовго – так характеризують друзі й колеги відомого українського режисера Володимира Мойсеєва. 12 років тому він очолив «Молодий театр» і за ці роки зміг вивести театр на новий якісний рівень. Сьогодні Мойсеєв регулярно бере участь у міжнародних фестивалях, у театрі постійні аншлаги, а в п’єсах грає цілий спектр відомих акторів: Остап Ступка, Тамара Яценко, Олексій Вертинський, Ірма Вітовська (головна героїня серіалу «Леся плюс Рома»), Валерій Легін, Рима Зюбіна (дружина режисера).

Нині Мойсеєву 50. На сцені, для найближчих друзів, уривки зі спектаклів ювіляра. Тут і «Дон Жуан», і «Гамлет», «Дядя Ваня», «Московіада» Юрія Андруховича, а ще – вистава «РЕхуВІлійЗОР» за п’єсами класиків української драматургії Куліша та Гоголя.

Людина, що прожила піввіку, починає жити і творити по-справжньому – так характеризує директора «Молодого театру» міністр культури України Василь Вовкун. «У такому віці людина відчуває або сильні ноги на землі, або кволі. У тебе, Станіславе, сильні ноги. У цей час людина почуває сонце над головою або хмару. Я думаю, ти відчуваєш сонце. І от так твердо йди по землі і нехай завжди над тобою буде сонце», – побажав міністр ювілярові.

Жити потрібно на повну, не розмінюватись на дрібниці, закликає метр українського театру та кіно Богдан Ступка і називає себе дитиною режисера Мойсеєва. «Простота, самотність – це і є повнота життя. А багатство, влада, суспільні відносини – це марнота життя. Те, що всередині людини, – це велика святість, ось тут, всередині. Завжди бережіть цю святість. Не забрудніть її нічим. Ми повинні жити як діти, шлюбні і позашлюбні, Станіслава Мойсеєва», – каже відомий актор.

«Ти розквітаєш тоді, коли любиш» – напевне, саме тому під час святкування ювілею Мойсеєва так часто говорили про кохання – наприклад, Ігор Безгін, віце-президент Академії мистецтв України: «Станіслав Мойсеєв, Стасик, був завжди таким, якого люблять дівчата. А як люблять!»

Якщо людина має талант, цей талант пускає коріння – так сталось і з Мойсеєвим. Крім професій режисера, художнього керівника, він пробує себе на педагогічній ниві, розповідає колега ювіляра Алла Гладишева: «Наш ювіляр почав освоювати іншу професію - театральна педагогіка. У Бориса Олійника є прекрасні слова: «Віддай усе, що взяв, і освятись». Я б хотіла, щоб він освячувався студентами якомога більше».

Станіслав Моїсеєв, або як його, люблячи, називають колеги та студенти - Стасик - бачить попереду неоране поле і готовий братися до роботи. На святкуванні, дякуючи друзям за підтримку, він перефразував слова відомого японського режисера Акіри Куросави: «Я буду продовжувати ставити вистави з надією на те, що я коли-небудь навчусь робити це правильно».

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG