Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: Дострокові вибори парламенту можливі


Говорячи про можливість дострокових виборів, Президент Віктор Ющенко наголосив, що це має відбуватися одночасно зі змінами до виборчого законодавства та «модернізацією Конституції».

Президент, відповідаючи в інтерв'ю телеканалові «Інтер» у неділю на запитання, чи можливі дострокові парламентські вибори до чергових виборів Президента у січні 2010 року, відповів: «Можливо».

Водночас Віктор Ющенко наголосив, що це має відбуватися одночасно зі змінами до виборчого законодавства та «модернізацією Конституції України».

«Нам потрібно дійти до єдності навколо впровадження нової виборчої системи, вийти на відкриті списки, виборець має давати підтримку тій людині, яка буде персонально представляти через партійну призму його територію у вищому законодавчому органі», – наголосив Президент, зауваживши, що це є головною відповіддю на те, як декриміналізувати парламент.

Віктор Ющенко закликає парламент на наступному тижні розглянути зміни до виборчого законодавства.

За його словами, минулого тижня з цього питання він мав розмову з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином.

Президент зазначив, що сьогодні у парламенті зареєстровано 6–7 законопроектів щодо зміни виборчого законодавства, й спочатку планували створити робочу групу, яка б узагальнила ці проекти в один.

«Я не вірю цьому варіантові, тому я запропонував винести на голосування всі законопроекти, які там є. І якщо нам потрібно зробити один законопроект, який би найбільше консолідував, я готовий через правовий апарат Секретаріату Президента внести той варіант, який би найбільше відповідав ключовим сторонам, які збираються підтримати цей варіант, і від свого імені внесу його», – сказав Віктор Ющенко.

Зокрема, голова держави пропонує провести рейтингове голосування по всіх виборчих законопроектах, і в разі, якщо жоден з них не набере достатньої кількості голосів, він готовий внести власний проект, що, на його думку, зміг би знайти підтримку ключових сил у парламенті.

Ющенко каже, що не допустить внесення змін до Конституції, розроблених БЮТ

Президент в інтерв'ю телеканалові «Інтер» у неділю ввечері назвав проект змін до Конституції, які розроблялись Блоком Юлії Тимошенко в середині минулого року, «досить одіозним», оскільки в ньому, за його словами, ставилось завдання, «як поділити країну на двох».

«Переконаний, що цей проект неприйнятний, я кажу про ту редакцію, що була приблизно десь у липні минулого року», – сказав Віктор Ющенко, коментуючи заяви, що наразі знову активізувались перемовини між БЮТ та Партією регіонів щодо ухвалення змін до Конституції.

«Якщо мова йде про те, як розділити країну, розділити владу, на п’ять, десять років закріпити Прем’єр-міністра, чи Голову Верховної Ради, чи Президента призначати в парламенті 226 голосами – це не моя Конституція, і я все зроблю, щоб цього не було», – наголосив Віктор Ющенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG