Доступність посилання

ТОП новини

Гаазька конференція з проблем Афганістану – випробування для Ірану і США


Прага – Іран відрядив до Гааги на конференцію з проблем Афганістану, що проходитиме 31 березня, свого заступника міністра закордонних справ Мегді Ахундзаде. А делегацію США очолює держсекретар Гілларі Клінтон, яка й була головним ініціатором конференції. Представники близько 80 країн збираються в Гаазі якраз після оголошеної Бараком Обамою оновленої стратегії в регіоні Афганістану-Пакистану. Як частину цієї стратегії, США обговорюватимуть створення регіональної контактної групи, в якій є місце й для Ірану. Чи варто очікувати в Гаазі прориву в американсько-іранських стосунках?

У США заявили, що якоїсь зустрічі між делегаціями США та Ірану 31 березня саме в Гаазі не планувалося. Але представник держдепартаменту Роберт Вуд заявив з цього приводу: «Іран має тут роль, і ми сподіваємося, що вона буде позитивною».

Аналітики не виключають, що саме в Гаазі на конференції з проблем Афганістану є шанс визначити тональність майбутніх стосунків США та Ірану.

Колишній іранський дипломат Давуд Гермідас Баванд, який тепер є професором міжнародного права в Тегерані, вважає, що конструктивні переговори в Гаазі могли б позитивно впливати на відносини між двома країнами.

«Афганістан та Ірак – це дві області, які передбачають можливості взаєморозуміння (між Тегераном та Вашингтоном). І якщо розуміння цього приносить позитивні результати, то це може мати відносний вплив на інші більш важливі сторони стосунків на кшталт ядерних технологій та інші проблеми», – зазначив Давуд Гермідас Баванд.

Президент США надіслав 20 березня відеопривітання для іранського народу з приводу іранського Нового року і закликав до нового початку в стосунках між країними. Це інтерпретувалося як крок доброї волі і сигнал, що США більше не прагнуть зміни політичного режиму в Ірані. Вищий духовний лідер країни аятола Хаменеї заявив, що Іран готовий до зміни своїх підходів щодо США у разі, якщо Вашингтон проявить реальні зміни в своїй політиці стосовно Тегерану.

«Повернення Ірану на шлях співпраці буде довгим і тяжким»


Серйозні аналітики все ж не очікують раптового великого потепління між двома країнами, особливо після 30 років ворожості і недовір’я. Фахівці кажуть, що повернення Ірану на шлях співпраці буде довгим і тяжким.

Сер Річард Далтон, колишній британський посол в Ірані, сказав Радіо Свобода: «Врівноважений процес вимагає, щоб Іран погодився з багатьма вимогами щодо нього, так само як США зобов’язані врахувати вимоги самого Ірану».

Однією з вимог Ірану, від якої він навряд чи відступиться, є його право на збагачення урану в мирних цілях. У Тегерані називають це «червоною лінією», через яку переступати не можна. Тоді як на Заході дуже занепокоєні таким підходом, бо це загрожує можливим створенням в Ірані власної ядерної зброї. Про необхідність негайного зупинення Тегераном його ядерної програми йдеться у листі від 27 березня, який написали американські законодавці до президента Барака Обами.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG