Доступність посилання

ТОП новини

За невиплату зарплати – в СІЗО


Львів – На Львівщині за невиплату зарплат звільнили 13 директорів підприємств комунальної та державної власності. Ще проти 12 зі 117 осіб порушені кримінальні справи. А директор Львівського автобусного заводу Сергій Челяпін четвертий день перебуває в СІЗО.

Проти директора ЛАЗу Сергія Челяпіна, який має право фінансового підпису, порушена кримінальна справа за фактом умисного ухилення від виплати зарплати робітникам у сумі понад 4 мільйони гривень і майже 5 мільйонів гривень страхових внесків до Пенсійного фонду.

Увечері 28 березня правоохоронці затримали також власника «ЛАЗу», громадянина Росії Ігоря Чуркіна, але після кількох годин допиту в прокуратурі його відпустили.

Працівники ЛАЗу хочуть повернутися в державну власність

Власник підприємства Ігор Чуркін і директор Сергій Челяпін обіцяли людям до 25 березня виплатити заборгованість із зарплати, але не дочекавшись грошей, обурені робітники прийшли з протестом під стіни обласної держадміністрації. У них просто немає виходу. Адже на заводі працюють цілими родинами і робітники не мають за що жити.

Обласна адміністрація, керівництво якої зустрічалось із дирекцією ЛАЗу, не має важелів впливу на приватного власника. Робітники і представницький орган влади звернулись в Кабмін, Фонд держмайна з проханням повернути автобусний завод у власність держави. ЛАЗ не є банкрутом і працює, а днями на завод надійшла велика сума грошей, яку не дали на зарплату людям, зазначив Радіо Свобода заступник голови ОДА Ярослав Кашуба.

«Приходить сума коштів, мають першочергово погашати заборгованість із зарплати, а потім на інші речі. Цього не робилось. Були численні перевірки, матеріли ми передали в прокуратуру і вона порушила кримінальну справу», – каже Ярослав Кашуба.

Директори просто обманюють робітників

Цього року чиновники обласної адміністрації направили в прокуратуру матеріали на 117 керівників підприємств, які заборгували працівникам зарплати. Щодо 12 із них порушені кримінальні справи, а стовсовно 31 відмовлено у карній справі. Інші матеріали наразі ще залишаються без відповіді прокуратури.

Такий метод впливу на боржників виявився доволі ефективним. Для прикладу, на нараду до голови ОДА запросили 10 керівників підприємств, які найбільше заборгували людям із виплатою зарплати. Ще дорогою на нараду троє із запрошених спромоглись виплатити заборговані гроші.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG