Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі почались перегони за першу АЕС


Варшава – Польща робить ставку на атомну енергетику. Уряд має намір до 2020 року запустити в дію атомну електростанцію. Польща вже вдруге підходить до ідеї розміщення в країні атомних реакторів. Часу залишилось обмаль, тому і державна, і місцева влада почали своєрідні перегони на шляху до здійснення цього проекту.

На початку цього року уряд Польщі ухвалив державну програму будівництва в країні першої атомної електростанції. Рішення уряду випливає з постанов світових конференцій із питань змін клімату та базується на законах Євросоюзу стосовно запровадження в країні альтернативних джерел енергії. Не останнє значення мала і проблема енергетичної безпеки держави.

Перспективи побудови польської АЕС реальні, оскільки виробництво електроенергії на атомній електростанції найдешевше та найчистіше.

Єдиний у Польщі атомний реактор, експериментальний, працює в науково-дослідному центрі ядерної фізики «Сьвєрк», що неподалік Варшави. Директор центру Ґжеґож Врохна бачить добрі перспективи урядового проекту з атомної енергетики.

«Нині 98 відсотків енергетичного сектору країни базується на вугіллі. Ми розуміємо, що закони Євросоюзу стосовно збереження довкілля у перспективі призведуть до того, що традиційна електроенергія швидкими темпами дорожчатиме. Хоча в Польщі нема економічно ефективних родовищ урану, однак паливо для АЕС ми без проблем купуватимемо на світовому ринку, в багатьох політично стабільних країнах. До того ж ринкова ціна урану низька та не піддається політичним впливам», – каже фахівець.

Врохна переконаний, що сучасні атомні реактори набагато безпечніші, ніж ті, радянського виробництва, що були на Чорнобильській АЕС. Саме близько 20 років тому, після аварії на ЧАЕС, уряд Польщі під тиском громадськості зупинив будівництво першої польської АЕС.

Тепер АЕС не лихо, а перевага

За результатами найновішого опитування, поляки перестали боятись атомної енергетики. Більше того, місцева влада розпочала своєрідне змагання за те, поблизу якого населеного пункту розпочнеться будівництво АЕС. Заяви про це подали до Кабміну представники місцевої влади близько 10 населених пунктів у центральному та західному регіонах Польщі.

Першим таку заяву оформив північний регіон Помор’я, розповів маршалок регіону Ян Козловський.

«Я надіслав листа прем’єрові (Дональду) Тускові з пропозицією розмістити АЕС у нашому регіоні. В листі вказується на місцевість поблизу озера Жарновєц, там, де ще в 80-х роках минулого століття почали будувати АЕС. Нині повертаємось до колишнього проекту. Те, що в нас залишилась найкраща в країні інфраструктура незавершеної АЕС, стане, на нашу думку, вирішальним аргументом, коли ухвалюватимуть рішення про розміщення станції», – каже регіональний керівник.

Маршалок Козловський повідомив також, що представники Ґданська вже їздили до Франції вивчати досвід роботи атомних електростанцій. Результати оглядин були позитивні.

Крім престижу, важливе значення для місцевої влади у «ядерних перегонах» має економічне питання, веде далі маршалок регіону Помор’я Ян Козловський.

«Коли згадувати про користь, що дає ця інвестиція, то, по-перше, слід згадати про робочі місця, які створюватимуться під час будівництва АЕС та після його завершення. Крім того, неабияке значення для місцевої влади мають податки та інші бюджетні надходження від такої величезної інвестиції», – сказав керівник польського регіону.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG