Доступність посилання

ТОП новини

Чому Верховна Рада перенесла дату виборів Президента? (Огляд преси)


Київ – Верховна Рада майже на 3 місяці вкоротила Віктору Ющенку термін перебування на президентській посаді - перенесла дату виборів на 25 жовтня. Як пише газета «Сегодня», причина такої рішучості депутатів – прагнення не допустити розпуску парламенту до виборів Президента. За інформацією газетярів, такий указ уже лежав у Глави держави на столі і лише чекав на підпис. А як нагадує видання, згідно з Конституцією, парламент не можна розпускати за півроку до проведення президентських виборів. Таким чином, якщо вибори призначені на 25 жовтня, то розпускати парламент не можна вже з 25 квітня.

Газета «День» продовжує обговорювати запропоновані Віктором Ющенком конституційні ініціативи.Видання зауважує, що більшість критиків не виходять за рамки вузьких питань... Віктор Ющенко, на думку журналістів, на шкоду своєму рейтингу відверто і прямо говорить про Голодомор, про Єдину помісну церкву, про НАТО, у той час, як прем’єри, нинішній і колишній, усіляко намагаються уникнути «незручних» тем, озвучуючи у Брюсселі одне, у Москві інше. Хіба це патріотизм? – запитує видання. Радше, навпаки: загравання, спроба всім сподобатися, і традиційне питання – зібрати якнайбільший електоральний урожай. Про це йдеться в статті «Можливо, все не так?».

Експерти газети «Ізвєстія» в Україні» переконані, що в цілому пропозиції Ющенка про конституційні зміни непогані. Але не на часі. Саме зараз, на думку видання, їх не доцільно розглядати у зв’язку із загостренням політичної боротьби. Відтак мало шансів, що парламентарії підтримають ініціативи Президента. Заголовок публікації «Раду замінять Сенатори і Збори?».

Проблему утилізації побутових відходів України і Криму порушує газета «Голос України». Видання пише, що ситуація вже виходить з-під контролю української влади і у світі вже не сприймається як катастрофа локального значення. «Вже давно не секрет, що Україна – одна із найзабрудненіших держав Європи», – наголошують експерти видання. Отруйні речовини з нечистот, які виділяються накопиченими в державі твердими побутовими відходами, потрапляють в атмосферу, отруюють землю й ґрунтові води, забруднюють річки й моря. На думку фахівців, накопичення неутилізованого сміття створює неабияку загрозу всьому Чорноморському й Азовському басейну. Більше з цифрами і шляхами вирішення проблеми парламентське видання знайомить у статті «Газ із непотребу».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG